,,S-a despărtit de tine, apoi te-a implorat sa te intorci la el? Este posibil să sufere de sindromul yo-yo. Surprinzător sau nu, acesta este prezent în multe relații de cuplu, ceea ce îl face pe unul dintre parteneri să sufere enorm, considerându-se jucăria celuilalt. Colega mea, Mădălina Bichir a stat de vorbă cu psihologul Cristian Andrei si a aflat cum se manifestă acest sindrom'', a transmis Cristina Dorobanțu.

Sindromul yo-yo în relația de cuplu

Mădălina: Ce este acest sindrom yo-yo în relația de cuplu și cum se manifestă el?

Cristian Andrei: Sunt oamenii care se despart și tot ei îl caută pe celălalt, sunt persoanele care se tot răzgândesc cu o peridiocitate.

Bărbați care promit că se despart de soție ca să se căsătorească cu amanta, apoi petrec cu amanta ceva săptămâni și vor să se întoarcă la soție și copil și tot așa pendulează. Este un efect de yo-yo.

Din punct de vedere psihologic, această persoană are beneficii atât din extrema aceea, cât și în cealaltă și ca aceste două extreme sunt egale ca și valoare pentru el. Acest om riscă să facă o nevroză din cauza că în interiorul psihicului există acest conflict între două lucruri care sunt aproximativ egale.

Mădălina: Inițial el își da seama că are o problema?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cristian Andrei: Inițial își dau seama ceilalți și îi spun hotărăște-te odată și apoi el manifestă o oboseală. Obosește să mai facă asta, observă că nu înaintează în viață.

Pierde o sumedenie de energie și timp, dar și încredrea în sine, că nu e în stare să se decidă.

Să te gândești dacă ai putea pierde defintiiv acel lucru și afli care este lucrul la care poți renunța.

Poți să scrii pe trei bilețele cele mai importante trei lucruri din viața ta, mama, soția și motocicletă de exemplu...și vine viața și zice rupe unul dintre biletele.

Mai ai două biletele, mama și soția și stai și te gândești, le vrei pe amândouă, apoi îți dai seama că trebuie să alegi. Și trebuie să o rupi cu mama, nu zic să o rupi de tot, ci să o rupi cu mama. Dar nu definitiv, dar atunci îți dai seama că trăiești o viață frumoasă cu soția ta.

Mădălina: Poate duce acest lucru la sfarșitul relației cu partenerul, partenera?

Cristian Andrei: De foarte multe ori, efectul de yo-yo în relație la bărbat generează senzația că nu te poți baza pe acel om, dar sunt și femei care au efectul yoyo care se mai gândesc încă la fostul, mai vorbesc cu el, apoi se întorc la actualul și îi zic că nu vreau să te pierd.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- ,,La Psiholog'', cu Cristian Andrei. Motivul pentru care ne certăm în familie

Aici nu e vorba de a renunța definitiv la ceva. De exemplu, dacă ești  în situația asta ca femeie, terapeutul îi va spune soțului tău să se confrunte, să fac cunoștință cu fostul, să vadă cine e acesta, să facă propria relație cu el și nu mai e acea tensiune. Și de obicei fostul de retrage pentru că îl cunoaște pe actualul și există acel efect inhibator între bărbați.

Mădălina: Sindomul yo-yo se poate declanșa în orice aspect al vieții, nu-i așa? Nu numai în relația de cuplu?

Cristian Andrei: Absolut. Când vrei să slăbești, apoi te îngrași, este acest efect compensatoriu specific sistemelor vii, pentru că sistemele vii au un fenomen numit homeostazie, adică se reglează pe ele compensând.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si