Calendar ortodox 27 decembrie 2022: Românii care îi poartă numele Sfântului Ștefan își serbează onomastica pe 27 decembrie 2022.

Nume sărbătorite de Sfântul Ștefan: Istvan; Fănel; Ștefania; Fănica; Ștefana; Fana; Fănuța; Ștefănuț; Fane; Ștefănel; Ștefanida; Fanache; Ștefănică; Ștefănuț. 

Cine a fost Sfântul Ștefan?

Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice.

Sfântul Ștefan este recunoscut ca fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice.

Iisus Hristos l-a luat sub aripa sa, să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale. Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon, funcție care prevedea ca el să îi conducă pe diaconi.

Dat fiind faptul că rolul diaconului în biserica de odată era mult mai important decât cel din zilele noastre, Ștefan a stârnit atenția fariseilor. Aceștia erau nemulțumiți de faptul că el încearcă să aducă oamenii de partea sa și să îi convertească la creștinism prin predicile despre învățăturile lui Hristos.

La puțin timp după ce a devenit diacon, Ștefan a fost dus înaintea Sinedriului, sub acuzația de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu. Interogat de către Caiafa, cel care îl judecase și pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Ștefan îi acuza pe cei care doreau ca el să piară.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ștefan

În această zi este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Tot în ziua de Sfântul Ștefan se spune că este bine să dăruim icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar și pentru sporul casei.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, ce amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică, în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

Citește și: Sărbătoare 20 decembrie 2022: Ce trebuie să faci de Ignat și ce sfânt este prăznuit în calendarul ortodox?

De Sfântul Ştefan se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, ce amintesc de moartea lui mucenicească. Pentru sporul casei şi pentru rudele cu probleme mari de sănătate, se cuvine să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

Cele mai frumoase mesaje de Sfântul Ştefan

Sfântul Ştefan să îţi călăuzească paşii şi să ai parte de o zi la fel de frumoasă ca tine “La mulţi ani!”.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Azi fiind o mare sărbătoare,Sfântul Ştefan şi ziua numelui tău, primeşte din partea mea multe urări de bine, fericire, mult noroc şi împlinirea tuturor dorinţelor!”.

„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Ştefan!”.

„La mulţi ani şi fie ca Sfântul al cărui nume îl porţi să te călăuzească mereu!”.

„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie.

La mulţi ani de Sfântul Ştefan!”.

Fie ca sfinții ce te protejază să-ţi aducă mult noroc, fericire şi împliniri. Să ai o zi minunată!”

„Pentru că este o zi specială pentru tine, mă alătur şi eu celor ce-ţi doresc din adâncul sufletului numai bine. La mulţi ani!”

„Dacă toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, eu iţi urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări şi să îţi umple sufletul de voie bună. La mulţi ani!”

„Ştefan(a) te felicit cu ocazia zilei de naştere şi îţi urez un cer senin, un soare strălucitor, fericire deplină şi tot ceea ce este mai pur şi mai luminos. Fie ca această sărbătoare să-ţi aducă în dar realizarea tuturor visurilor.”

„De Sfântul Ştefan, fie ca cei dragi să te înconjoare cu caldura sufletelor lor într-o seară magică, iar fericirea să te ia în braţele ei în acest moment special!”

„Pentru că eșți o persoană atât de bună, de drăguță și de loială, îmi doresc că Sf Ștefan, al cărei nume în porți, să aibă grijă de ține, să îți călăuzească toți pașîi și să îți lumineze calea în viață.”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Îți urez din tot sufletul noroc, să îți găseșți pacea și fericirea, să nu verși nicio lacrimă și să trăiești fiecare clipă astfel încât să nu regreți nicio secundă trecută! Cele mai bune urări de la mine.”

„Sfântul Ștefan căruia îi porți numele să te ocrotească în fiecare zi, să-ți aducă liniște și pace și să nu lase că speranța să se stingă din sufletul tău! La mulți ani!”

“La mulţi ani cu veselie/ Sănătate pe vecie/ Casă plină de bucate/ Dragoste pe săturate/ Bani la greu/ Noroc cu carul/ La mulţi ani şi sus paharul!!”

„La mulţi ani şi fie că Sfântul Ştefan să te călăuzească mereu!” „Priveşte această zi specială că pe o nouă pagină din povestea ta de viaţă, o poveste tot mai frumoasă cu fiecare an ce vine. La mulţi ani!”

„La mulţi ani şi voioşie, Domnul alături să-ţi fie, bucurii să-ţi dăruiască şi nimic să nu-ţi lipsească! La mulţi ani, Ştefana/ Ştefan!”

„Toate gândurile mele sunt la ține Stefane! Îți doresc să ai o zi superbă și să fii înconjurată doar de iubire! La Mulți Ani!”

Citește și: Calendar creștin ortodox decembrie 2022: Cele mai importante sărbători din săptămâna dinaintea Crăciunului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si