Pe 28 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Mucenic Calinic. 

Calendarul ortodox 29 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Mucenic Calinic

Sfântul Mucenic Calinic, un exemplu remarcabil de credință și curaj, s-a născut în Cilicia, o regiune din Asia Mică. Viața sa a fost marcată de devotamentul său neclintit față de credința creștină, chiar și în fața celor mai cumplite suferințe.

În anul 290, pe când se afla în cetatea Ancira din Galatia, Sfântul Calinic a fost arestat de către păgâni și adus înaintea dregătorului Sacerdon. Autoritățile vremii încercau să suprime răspândirea creștinismului, folosind tortura și amenințările pentru a forța creștinii să-și renege credința. În fața acestor amenințări, Sfântul Calinic a răspuns cu o hotărâre de neclintit: "Mie dorit îmi este a suferi pentru Domnul meu, precum îi este pâinea celui flămând."

Citește și: Sfânta Ana 2024: Pe ce dată se sărbătorește în Calendarul ortodox?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

Pentru a-l pedepsi, i s-au pus în picioare încălțări de fier cu cuie pe interior și a fost forțat să parcurgă drumul până în cetatea Gangra. Cu toate acestea, minunata sa credință i-a oferit puterea de a îndura chinurile fără să arate semne de suferință. Mersul său era acompaniat de cântarea psalmului lui David: "Așteptând, am așteptat pe Domnul, și a căutat la mine și a auzit rugăciunea mea.

Și m-a scos din groapa patimilor și din tina noroiului, și a pus pe piatră picioarele mele și a îndreptat pașii mei."

Citește și: Arsenie Boca a trecut în rândul sfinților, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Data la care va fi cinstit

Pe drumul spre locul execuției, Sfântul Calinic a suferit de sete intensă. Rugăciunile sale către Dumnezeu au fost ascultate, iar dintr-o stâncă a izvorât apă. Acest izvor miraculos nu a încetat să curgă, rămânând până astăzi o mărturie a minunii divine.

În cele din urmă, Sfântul Mucenic Calinic a fost aruncat în foc, unde și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Minunea finală a martiriului său a fost că trupul său a rămas neatins de flăcări, demonstrând astfel sfințenia sa și protecția divină de care s-a bucurat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si