Doar cu numele sunt gratuite investigatiile medicale in Romania. Ne-am pus in pielea unui bolnav, care are nevoie urgent de o examinare de specialitate la coloana. Cu toate ca n-ar trebui sa platim niciun ban daca avem bilet de trimitere de la medic, aflam ca nu e chiar asa.

"Pentru un RMN de coloana lombara, cu bilet de trimitere de la Casa de Asigurari Bucuresti.

Dureaza vreo doua trei luni de zile programarea. Ca e pe liste de asteptare si... Cu banuti ar fi in jur de 550 de lei. Si platita se poate face. Cam doua, trei zile dureaza programarea", vine raspunsul.

Cu alte cuvinte, cu banul pe masa.... orice e posibil, doar pretul difera, iar scenele se repeta obsesiv in toate spitalele.

Pentru ca multe dintre ele nu au aparatura performanta, serviciile au fost externalizate catre privati, iar acestia dau vina pe casa de asigurari ca nu sunt fonduri destule.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Nu avem fonduri. Daca vreti, lunile acestea, numai in sistem privat va putem face o programare.

Cu substanta de contrast 750 de lei, fara substanta de contrast 615 lei", ne transmit cei din spital.

Prada in tot acest haos a cazut si aceasta femeie din Focsani. Sufera de hernie cervicala si a a ajuns de urgenta la spitalul Elias din capitala cu dureri cumplite.

Avea nevoie rapid de o investigatie, pentru ca altfel doctorii n-ar fi putut sa inceapa un tratament.

Cu toate ca e asigurata si avea bilet de trimitere, fost nevoita sa scoata bani din buzunar. "Nu gratuit. Cred ca vreo trei luni, poate mai mult trebuia sa stau sa il fac gratis", spune femeia.

Altii, insa, par sa fie mai... norocosi. "Trei zile.. 5 zile nu mai tin minte. Am trecut. A lucrat sotia mea ca profesor universitar, de aia stie cum sa treaca... Sare gardul", ne spune altcineva.

"Uneori e nevoie sa avem si o cunostinta la laboratorul respectiv, sa facem un cadou si sa beneficiem de analize gratuit", ne transmite Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Pacientilor

Insa cine nu poate "sa sara gardul", adica nu are nici cunostinte si nici bani sa plateasca, e pus pe lista de asteptare si asteapta. Din pacate, in cazul multor bolnavi, 2 luni pot face diferenta dintre viata si moarte. 

"Pacientii trebuie sa isi plateasca din propriile buzunare analizele, altfel nu au nicio sansa. Pentru ca noi in loc sa abordam boala precoce sa nu se complice, sa nu avem costuri mai mari si nici suferinte, noi expunem pacientul iata la ce riscuri", mai spune presedintele Asociatiei Pacientilor

Cei care apara drepturile pacientilor le-au cerut autoritatilor sa punca la punct un program special, ca bolnavii sa poata beneficia de gratuitati in functie de gravitatea starii de sanatate.

Pana atunci, sunt condamnati sa duca o lupta pentru supravietuire.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si