Studiul condus de medicul Kenneth Walsh sugerează că pierderea cromozomului Y la bărbații în vârstă este legată de cicatrizarea mușchilor inimii, ceea ce poate duce la insuficiența cardiacă fatală.

Citește și: Cele trei semne subconștiente care îți arată că o persoană este atrasă de tine

Această pierdere a cromozomului Y- observată la aproximativ 40% dintre bărbați până la vârsta de 70 de ani- a fost acum identificată drept un risc semnificativ pentru sănătate, în special pentru bolile de inimă.

Descoperirile medicilor americani sunt semnificative deoarece oferă o explicație pentru observația de lungă durată că bărbații mor în general mai tineri decât femeile.

Statistica arată că longevitatea femeilor este cu câțiva ani peste cea a bărbaților, potrivit site-ului Knowridge.

Echipa cercetătorului Walsh estimează că această pierdere cromozomială ar putea oferi explicația pentru patru din cei cinci ani care reprezintă diferența medie de cinci ani a duratei de viață între sexe în Statele Unite.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro

Cercetarea a folosit tehnologia avansată de editare a genelor CRISPR pentru a crea un model de șoarece care imită pierderea cromozomului Y uman în celulele sanguine.

Prin acest model, cercetătorii au observat o îmbătrânire accelerată, o creștere a cicatricilor cardiace și o mortalitate mai timpurie la șoareci.

Explicație plauzibilă pentru slăbirea funcției cardiace la bărbați

Acest lucru nu s-a datorat doar inflamației, ci a implicat o interacțiune complexă în cadrul sistemului imunitar care a condus la fibroză sau cicatrizarea țesuturilor în întregul corp.

Din punct de vedere istoric, pierderea cromozomului Y a fost asociată cu o varietate de boli legate de vârstă la bărbați, inclusiv boala Alzheimer.

Noul studiu oferă dovezi concrete care leagă această pierdere cromozomială de efectele adverse directe asupra sănătății bărbaților, în special asupra funcției cardiace.

Soluții terapeutice pentru "slăbiciunea" bărbaților

Studiul indică și posibile abordări terapeutice. De exemplu, pirfenidona- un medicament aprobat de agenția americană a medicamentului pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, care provoacă cicatrici pulmonare- este evidențiată ca un tratament promițător.

Citeste si: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”- kfetele.ro

Citeste si: Detalii cutremurătoare despre crima care a șocat o lume întreagă! Cum și-a găsit sfârșitul Kristina Joksimovic, fostă Miss Elveția?- radioimpuls.ro

Citeste si: Cele mai spectaculoase ținute de la MTV Music Awards 2024. Cum au apărut vedetele pe covorul roșu- antena3.ro

Medicamentul este în prezent testat pentru eficacitatea sa în tratarea altor afecțiuni caracterizate prin cicatrici tisulare, cum ar fi insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi.

Implicațiile acestor descoperiri sunt importante, sugerând că intervențiile care vizează efectele pierderii cromozomului Y ar putea ajuta la extinderea duratei de viață sănătoase a bărbaților.

Prin reducerea potențială a cicatricilor tisulare în organe critice precum inima, tratamentele ar putea atenua unul dintre mecanismele-cheie despre care se crede că contribuie la durata medie de viață mai scurtă a bărbaților în comparație cu femeile.

Acest studiu deschide noi căi pentru cercetare și strategii de tratament care ar putea îmbunătăți rezultatele asupra sănătății bărbaților la nivel global.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si