”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai hotărât CNSU după ce, mai multe atacuri rusești au vizat porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul anexei unei locuinţe.

”Se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei”, apare în documentul transmis.

CNSU a emis o hotărâre pentru populația din zonele apropiate de localitățile ucrainene Remi și Ismail.

În aceste zone menționate, comitetele județene pentru situaţii de urgenţă au dispus măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor care pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare. 

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă județene unde sunt stabilite astfel de zone ”asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei”.

”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, prevede  hotărârea.

Citește și: Proiectil mic, de tip glonț, identificat de polițiști într-o locuință din Chilia Veche. Ciucă: "Pe teritoriul României, oamenii sunt în siguranţă"

În zonele care nu au acoperire GSM sau neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă trebuie să trimită echipaje care să asigure avertizarea/alarmarea populaţiei, în baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul stațiilor radio, prin sisteme mobile de avertizare sau comunicare.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Hotărârea poate fi consultată  AICI.

Raed Arafat anunță noi măsuri pentru zona în care a căzut drona

„Măsurile sunt măsuri preventive și normale la acest moment, având în vedere că există un risc ca unele din aceste drone să eșueze, să se întâmple ceva cu ele și să producă anumite probleme la nivelul teritoriului României. Și atunci, în localitățile foarte mici care există în zona respectivă, se poate construi o zonă de protecție betonată.

Colegii de la Ministerul Apărării și-au asumat să realizeze aceste adăposturi pentru un număr mic de oameni. Este realizabil și se va face în cel mai scurt timp, în zonele cu blocuri care sunt în apropiere. Pompierii, colegii de la protecția civilă, caută și deja analizează și ei au aceste zone și cunosc bine unde avem subsoluri, unde avem zone în care oamenii pot să se adăpostească.

Iar acolo unde nu există adăposturi vor fi recomandări legat de cum să te comporți în apartament sau în casă, în cazul unui risc care există în zonă, ca să te protejezi mai bine. 

Aceste măsuri urmează să fie comunicate într-un număr mic de zile- nu vorbim de o perioadă lungă- de către cele două județe care sunt implicate în principal aici, și vorbim la acest moment de județul Galați și județul Tulcea”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat, despre mesajele RO-Alert: „U rmați instrucțiunile din mesaj. Nu vor fi mesaje care să inducă panică"

Raed Arafat a explicat cum se pot folosi oamenii de mesajele RO-Alert pe care le pot primi în caz de noi atacuri.

Citește și: VIDEO- Pasajul Doamna Ghica a fost inaugurat... cu întârziere de 3 ani

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Reguli parcare "Beach, Please! 2024". Ce trebuie să știe șoferii care folosesc parcarea festivalului- radioimpuls.ro

„Deci, dacă apar mesaje Ro-ALERT, să aplice ce spune acolo, să-și activeze telefoanele, dacă le-au dezactivat, să fie atenți la (comunicările) cu care vin pompierii, pentru că în zonele în care n-avem semnal telefonic or să fie pompierii cu mașini care vor face aceste anunțuri. Vom avea mașina permanentă acolo, cu mijloacele de adresare publică și cu sirenă.

Cei care sunt în zone care au adăposturi să meargă la adăposturi dacă este recomandare dată în acest fel, iar cei care sunt în zonele care la acest moment nu au adăposturi, să rămână departe de geamuri, departe de exterior.

Sperăm cât mai rapid că vom avea și pentru ei adăposturile temporare care vor fi construite de armată", a spus Raed Arafat pentru Antena3.

Citește și: Primarul din Ceatalchioi cere strămutarea localnicilor afectați de explozia dronelor rusești


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si