UPDATE 14:05 -  Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu în funcția de premier!

Marcel Ciolacu premier

Marcel Ciolacu, noul premier al României

[Sursa foto: Hepta]

„S-au terminat consultările. E potrivit să fac câteva remarci scurte. Coaliția de guvernare a hotărât la constituire să funcționeze după un model nou în România cu schimbarea premierilor la jumătatea mandatului de guvernare. Acest model a funcționat bine și sunt convins că va funcționa și în continuare.

România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din acest rezultate nu a venit de la sine. Arată un nou nivel de implicare. Românilor li s-au promis stabilitate și au primit stabilitate.

În aceste condiții, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care-l invit să continue munca coaliției cu acest Guvern care se va forma probabil în scurt timp. Vă doresc mult succes”, a declarat președintele României.

„În primul rând, aș dori să vă transmit la mulți ani ziua dvs. În al doilea rând, aș dori să-i mulțumesc domnului președinte al Partidului Național Liberal, domnul Nicolae Ciucă, pentru gestul de onoare pe care l-a făcut și n-aș dori să-i mulțumesc din postura de prim-ministru desemnat. Aș dori să-i mulțumesc din postura de români pentru că prin gestul său România a trecut într-o altă etapă, a trecut într-o etapă de democrație consolidată”,

a spus liderul PSD.

UPDATE 13:55- „Am participat la consultările de la Cotroceni din respect pentru Constitutția României, dar și pentru a-i trasmite președintelui Iohannis mesajul acelor români pe care nu-i mai ascultă. Acea mare parte a societății românești care și-a dorit și își dorește modernizarea României, dar a fost păcălită la ultimele alegeri la care care Klaus Iohannis a declarat că România nu are nicio șansă la modernizare cu PSD și că niciodată PSD nu va fi numit de Iohannis.

Iată că are loc un record negativ, Klaus Iohannis a numit mai mulți premieri de la PSD decât Ion Iliescu. Este un moment rușinos pentru democrația românească, este cea mai mare trădare a intenției electoratului”, a declarat Drulă, la ieșirea de la discuții.

UPDATE 13:30 -  Delegația AUR a intrat la consultările cu președintele Iohannis. 

„Un cadou pentru domnul Klaus Iohannis. Avem aici un bilet pentru domnul Klaus Iohannis, cadou de ziua lui. La asemenea consultări, i-am adus şi noi un cadou simbolic. E numai într-un singur sens spre Tenerife, la bussiness class, cum îi place domnului Klaus Werner Iohannis. Acesta e biletul şi îi ducem şi programul nostru de guvernare, domnului Klaus Werner Iohannis. Vom veni cu o propunere de premier. O să v-o spunem la final propunerea noastră de premier. Nu sunt eu propunerea”, a afirmat George Simion.

LIVE TEXT- Au început consultările pentru desemnarea noului premier. Discuții la Cotroceni / Ludovic Orban protestează în fața Palatului Cotroceni

George Simion, la Palatul Cotroceni

[Sursa foto: AUR/News.ro]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

LIVE TEXT- Au început consultările pentru desemnarea noului premier. Discuții la Cotroceni / Ludovic Orban protestează în fața Palatului Cotroceni

Biletul de avion oferit de George Simion lui Klaus Iohannis, la consultările pentru desemnarea noului premier

[Sursa foto: AUR/News.ro]

Liderul AUR a fost întrebat de unde i-a venit ideea cu biletul de avion.

„Păi nu poţi să vii la ziua omului cu mâna goală. Dacă PSD i-a dat un premier din partea PSD am vrut şi noi să îi dăm ceva ce îi place lui Klaus Iohannis. Sper că e comparabil cu cadoul primit de la PSD. Sunt consultări formale, dar noi am zis să îl tratăm cu respectul cuvenit, din condescenţă instituţională”, a spus George Simion.

UPDATE 13:00- Delegația USR condusă de Cătălin Drulă a intrat la consultări. 

UPDATE 12:32- La consultări au intrat liderii UDMR. Din delegație fac parte Kelemen Hunor și miniștrii Tanczos Barna și Cseke Attila. Şeful statului i-a salutat pe cei din delegaţia UDMR.

Fostul premier Ludovic Orban a venit la poarta Cotrocenilor pentru a protesta că nu a fost chemat la consultări. El este însoțit de mai multe persoane care poartă pancarte pe care scrie  „Te-am votat, ne-ai trădat”, „Iliescu nu fi trist și Klaus e comunist”, potrivit hotnews.ro

UPDATE 12:00- Au început negocierile la Cotroceni

Primii la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis au intrat cei de la PNL, PSD și reprezentanții minorităților naționale.

Klaus Iohannis se întâlnește astăzi la Cotroceni cu PNL, PSD și cu minoritățile naționale pentru a se consulta în privința desemnării noului Guvern. La 12:30 sunt așteptați cei din UDMR, separat de partidele alături de care au format coaliția de guvernare.

Cine va fi numit în funcția de premier?

Luni, Marcel Ciolacu declara că dacă va fi numit premier va discuta cu liderul UDMR, Kelemen Hunor și cu liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

La finalul acestei zile, președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe noul prim-ministru, fiind vorba despre liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Tot astăzi este așteptat ca Marcel Ciolacu să fie votat în funcția de președinte al Senatului. 

Citește și: Cine a fost Silvio Berlusconi? Viața unuia dintre cei mai controversați politicieni din Italia!

Începând cu ora 16:00, cele trei partide din coaliția de guvernare se întâlnesc pentru a stabili portofoliile pentru fiecare formațiune politică, negociate în ședința de luni seara.

Surse politice au spus că Guvernul Ciolacu va avea 18 ministere, nu 20 câte sunt prevăzute în prezent. Ministerul Turismului și Sportului și Ministerul Antreprenoriatului vor fi transformate în Agenții.

Programul de marți al consultărilor cu partidele din Parlament:

Citește și: UPDATE- VIDEO- Nicolae Ciucă își anunță demisia în ciuda grevei din educație/ Cătălin Predoiu a fost desemnat prim-ministru interimar

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL) – Partidul Social Democrat (PSD) – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale
  • Ora 12:30 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  • Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR)
  • Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Portofolii PSD:

  • vicepremier Marian Neacșu
  • Transporturi Sorin Grindeanu
  • Fonduri Europene- Adrian Câciu
  • Muncă Marius Budăi
  • Sănătate Alexandru Rafila
  • Apărare- Angel Tîlvăr
  • Digitalizare- Ivan Bogdan Gruia (deputat)
  • Agricultură- Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
  • Familie- Gabriela Firea
  • Economie- Radu Oprea
  • Justiție- independent

Citește și: George Soros cedează controlul imperiului său. Cine este Alexander Soros, fiul mai mic al miliardarului

Portofolii PNL

  • vicepremier Cătălin Predoiu?
  • secretar general- Mircea Abrudean
  • Finanțe- Sebastian Burduja/ Cosmin Marinescu/ Alexandru Nazare
  • Dezvoltare- Robert Sighiartău/ Florin Roman/ Gheorghe Falcă
  • Interne- Cătălin Predoiu/ Lucian Bode
  • Mediu -Mircea Fechet
  • Externe- Bogdan Aurescu/ Luminita Odobescu
  • Energie- Virgil Popescu
  • Educație- Ligia Deca
  • Cultură- Raluca Turcan

Citește și: VIDEO- A murit fostul premier italian, Silvio Berlusconi


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si