Sursă foto: Inquam/ George Călin 

UPDATE- Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi. Guvernul Orban a picat

Cele trei nume de premier cu care va merge PSD la Cotroceni- surse

Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi „pentru”, ceea ce rezultă demiterea Guvernului PNL condus de Ludovic Orban.

UPDATE- Moțiunea de cenzură: votul a început

Soarta Guvernului Orban urmează să fie decisă în următoarele minute. Parlamentarii decid dacă votează în favoarea sau împotriva moțiunii de cenzură.

Sursă foto: Inquam/ George Călin 

UPDATE- Șerban Nicolae: Aţi dat ordonanţe de urgenţă noaptea, hoţilor!/ Cum să-l iei în serios pe unul care spune că lucrează 16 ore pe zi, atunci când întreaga lui familie depindea de munca lui de la privat lucra part time

Senatorul PSD Şerban Nicolae a criticat Guvernul, la dezbaterea moţiunii de cenzură, spunând că este format din "oameni interschimbabili", că sunt "impostori care trebuie demişi de îndată", că sunt "la fel de incompetenţi oriunde i-ai pune" şi "nu au nicio meserie şi în general nu ştiu ce caută pe acolo”. "Cum să-l iei în serios pe unul care spune că lucrează 16 ore pe zi atunci când întreaga lui familie depindea de munca lui de la privat lucra part time", a spus el, despre premierul Ludovic Orban.

"Nici măcar nu pot spune că aţi dat ordonanţe de urgenţă noaptea ca hoţii, nu mai e loc de comparaţie. Nu mai e loc de comparaţie, nu sunteţi ca hoţii. Aţi dat ordonanţe de urgenţă noaptea, hoţilor!”, le-a transmis Şerban Nicolae, miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură. 

Acesta l-a ironizat pe premierul Orban despre care a spus că, în opinia sa, împarte la 16, cât este numărul ministerelor, cele 16 ore de muncă pe zi la care a făcut referire premierul.

"Cum să-l iei în serios pe unul care spune că lucrează 16 ore pe zi atunci când întreaga lui familie depindea de munca lui de la privat lucra part time.(...) Ai scos relaţia cu statul din aceşti bugetari de dreapta, mor de foame!", a afirmat Nicolae.

UPDATE- Tăriceanu: "Nu votăm moţiunea pentru că în acest fel se deschide drumul către anticipate şi ALDE nu vrea să asfalteze acest drum” 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut, miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, ca preşedinţii celor două camere ale Parlamentului să sesizeze Curtea Constituţională pentru conflict interinstituţional după decizia guvernului de a adopta 25 de ordonanţe de urgenţă. Tăriceanu a catalogat drept o provocare, dacă nu chiar o sfidare la adresa Parlamentului, numărul mare de ordonanţe adoptate de guvern. "Nu votăm moţiunea pentru că în acest fel se deschide drumul către anticipate şi ALDE nu vrea să asfalteze acest drum”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a anunţat că ALDE susţine votul în două tururi de scrutin pentru că astfel "se va diminua hegemonia partidelor mari”.

UPDATE- Florin Roman: "V-am bătut la europarlamentare şi la prezidenţiale, o să vă batem şi la locale, atunci, dragi români, veţi spune că aţi curăţat corpul de ciuma roşie”

Deputatul PNL Florin Roman a reluat, miercuri, în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului, moţiunea de cenzură şi pe iniţiatorii acesteia, numindu-i "reprezentanţii lui Stalin şi ai lui Troţki".

"Cred că se zvârcoleşte Dragnea, să scheme SMURDUL, cred că i se face rău când vede cum invocaţi Comisia de la Veneţia.Voi să invocaţi Comisia de la Veneţia e ca şi cum ar vorbi necuratul de apă sfinţită", le-a spus Roman social-democraţilor.

"V-am bătut la europarlamentare şi la prezidenţiale, o să vă batem şi la locale, atunci, dragi români, veţi spune că aţi curăţat corpul de ciuma roşie”, a spus liderul deputaţilor PNL.

El i-a criticat pe reprezentanţii PSD pentru că invocă Comisia de la Veneţia.

"Cred că se zvârcoleşte Dragnea, să cheme SMURDUL, cred că i se face rău când vede cum invocaţi Comisia de la Veneţia. Voi să invocaţi Comisia de la Veneţia e ca şi cum ar vorbi necuratul de apă sfinţită.(...) Voi aţi schimbat regulile în timpul jocului. În 2014, prin Ordonanţa 55.. apropo, de la beţie cred că-ţi mai revii, din prostie şi din lipsă de caracter niciodată- aţi legalizat traseismul a 500 de primari. În 45 de zile i-aţi mutat din stânga în dreapta şi dvs. veniţi să vorbiţi despre ceea ce înseamnă democraţie!”, a afirmat Florin Roman.

Citeste si: Băsescu: Nu cred că va cădea Guvernul pentru că nimeni nu are acest interes

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că sunt suficiente voturi pentru ca moţiunea să treacă, în timp ce premierul Ludovic Orban afirmă că, după evaluarea sa, moţiunea nu va trece. Moţiunea este dezbătută la o zi după ce Guvernul Orban a împlinit trei luni de mandat şi, dacă este adoptată, este văzută de liberali ca o cale către organizarea alegerilor anticipate.

Marcel Ciolacu: Suficiente voturi înseamnă că avem mai mult de 233

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că are ”suficiente voturi” pentru ca moţiunea să treacă. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

”Suficiente voturi înseamnă că avem mai mult de 233. Cu discuţia sau fără discuţie cu domnul Ponta, avem voturile necesare să cadă Guvernul Orban”, a spus Marcel Ciolacu. 

Întrebat dacă este convins că, până la votul moţiunii, PSD va mai avea acelaşi număr de parlamentari, Ciolacu a spus: ”În principiu, consider că, atât eu, cât şi colegii mei suntem nişte oameni serioşi”. 

Ciolacu a anunţat că va avea o discuţie cu Victor Ponta, care, la rândul său, a afirmat că un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate şi Educaţie este un Guvern care trebuie pedepsit. 

Sursă foto: Inquam/ George Călin 

Ludovic Orban:  Estimarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea nu trece

În schimb, premierul Ludovic Orban se declară convins că moţiunea de cenzură nu va trece.

”Conform evaluării noastre, nu există numărul de voturi necesare astăzi.(...) Din punctul meu de vedere, astăzi, pe estimarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea aşa cum este astăzi, în funcţie de susţinerea pe care o are astăzi, nu are şanse să treacă”, a afirmat, marţi, Ludovic Orban.

În cazul în care, totuşi, moţiunea întruneşte voturile necesare, Orban susţine că va veni cu acelaşi Cabinet în Parlament, iar PNL nu va mai vota învestirea niciunui executiv, intrând în procedura alegerilor anticipate. 

Pe ce voturi poate miza PSD

PSD are 202 parlamentari, UDMR are 30, în total. Pro România are 21 la Cameră. Lor li se adaugă şi cei trei parlamentari ai Partidului Forţa Naţională. Prin urmare, chiar şi fără parlamentarii Pro România, PSD are, la limită, voturile necesare adoptării moţiunii. Mai rămân şi voturile parlamentarilor Grupului minorităţilor naţionale, dar şi cei 17 neafiliaţi de la Senat, care nu şi-au exprimat încă intenţiile de vot. În plus, după ce Guvernul a mai făcut un pas către desfiinţarea Secţiei privind Infracţiunile din Justiţie, publicând marţi proiectul de lege, nu este exclus ca parlamentarii ALDE, formaţiune care se opune definţării acestei secţii, să voteze pentru moţiune, deşi liderul partidului a declarat că nu o susţine.

Moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL- privatizarea democraţiei româneşti" a fost iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. 

Citeste si: Orban consideră că moţiunea de cenzură nu va trece, dar, dacă va fi votată, anunţă că va veni cu aceeaşi formulă guvernamentală

Cum se desfăşoară votul şi dezbaterea moţiunii

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. 

Citeste si: Guvernul României a aprobat extinderea programului ”Masa caldă”: peste 65.000 de elevi vor beneficia de acest program

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor, se trece a votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.

Ce se întâmplă după vot

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Dacă Guvernul este demis, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Citeste si: Anuntul facut in urma cu putin timp! O noua rasturnare! Veste bomba despre alocatii si pensii! Toti românii trebuie sa stie

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală. 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si