Rusalii 2022. Se spală în aceste zile de sărbătoare? Ce spun preoții? Rusaliile se sărbătoresc la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dat darul de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

Sărbătoarea Rusaliilor în 2022 va avea loc duminică, 12 iunie, respectiv luni, 13 iunie. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea mai este denumită şi Cincizecimea.

Se spală de Rusalii 2022? Ce spun preoții?

Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

De asemenea, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.

Citeste si: Câte zile libere sunt de Rusalii 2022? Mulți români au decis să plece în vacanță

La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane.

Se spune că aceste frunze de nuc te feresc de toate relele.

Se mai spune că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Rusalii 2022. Se spală în aceste zile de sărbătoare? Ce spun preoții

Rusalii 2022. Se spală în aceste zile de sărbătoare? Ce spun preoții

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii 2022

În tradiția populară se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.

În zilele de Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împarte orez cu lapte și cireșe.

Citeste si: Ce să mănâncă de Rusalii 2022? Tradiţia de mult uitată

Se mai crede că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

De la Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.

În regiunea Ardealului, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă, relatează traditii-superstitii.ro.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Măicuțele care au grijă de mormântul lui Victor Surdu, fostul soț al Angelei Similea, scot la iveală detalii despre locul de veci al politicianului- radioimpuls.ro

Citeste si: Postul Sf. Petru şi Pavel 2022: Când începe şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

De sărbătoarea Rusaliilor, în unele zone ale țării, călușarii fac dansuri specifice, care să alunge ielele, strigoii și alte duhuri necurate.

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi.

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si