Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni, 15 ianuarie, că salariul brut al unui profesor aflat în primul an de activitate va ajunge, după majorările din vara acestui an, la peste 6.400 de lei.

Citește și: Guvernul mărește salariile profesorilor. Vezi care este grila salarială în 2024

Salariul în mână al unui debutant rămâne, însă, mult sub promisiunea Guvernului din vara anului trecut.

La un salariu de 6.400 brut, salariul net este de doar 3.744 lei. Promisiunea neonorată a Executivului era cu aproape 900 de lei mai mare.

Cât va fi salariul unui profesor debutant în 2024

Aflată luni într-o vizită în judeţul Prahova, unde a participat, printre altele, la inaugurarea unui nou sediu al unei şcoli din oraşul Sinaia, ministrul Educaţiei le-a spus directorilor de şcoli, în cadrul unei întâlniri cu aceştia, că actuala perioadă este una „foarte bună pentru potenţialul educaţiei româneşti”.

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a criticat-o pe ministra liberală a Educației Ligia Deca pentru încercarea de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Doamna Deca era foarte solidară cu domnul Budăi, pentru că i-a dat niște foi să citească domnul Budăi cifrele. Deci domnul Budăi părea că a citit niște cifre de pe foile doamnei Deca. Nu avea cum să nege că a fost parte la asumarea unui proiect”, a declarat Robert Cazanciuc la Antena 3, despre conferința de la Guvern din 12 iunie 2023 care a pus capăt celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a profesorilor.

Ligia Deca a afirmat recent pentru Edupedu.ro, că promisiunea care a pus capăt grevei din vară a profesorilor, de a majora salariile la 4.600 de lei net de la 1 ianuarie 2024 pentru un debutant, „nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme”.

"Salariile din Educație vor crește în medie cu 20% anul acesta"

Ministrul Educației a amintit, luni, că în prezent este în elaborare legislaţie secundară pentru domeniul educaţiei, amintind, în acest sens, că se bazează pe directorii de şcoli pentru elaborarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Statutului Elevilor, punerea în practică a Planului Naţional pentru siguranţă în şcoli şi în sistemul educaţional.

„Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%, asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ", declarat Ligia Deca.

Ce salarii au directorii de școli în 2024

"În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a adăugat ministrul.

Ea a dat exemplul unui director de şcoală grad I care va putea avea 11 484 de lei, fără sporuri, după majorările din luna iunie a acestui an, în timp ce salariul unui director de şcoală grad II va fi de 11.812

lei la care se pot adăuga sporuri.

„De asemenea, un profesor cu grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, în iunie va câştiga un salariu brut de aproximativ 10.232 de lei, iar un debutant, în luna iunie, va câştiga un salariu brut de 6.446 de lei, mă refer la debutanţii de până la un an vechime, la care se pot adăuga diferite sporuri”, a explicat Deca.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Aceasta a amintit că bugetul educaţiei este de 4,3% din PIB, în valoare de 74 de miliarde de lei.

„Din nou, o sumă istorică, care, însă, sigur că da poate fi îmbunătăţită în anii următori pentru a permite implementarea tuturor reformelor din Legea învăţământului preuniversitar”, a adăugat Deca.

ligia deca salarii educatiei

Ligia Deca: Bugetul Educaţiei este de 4,3% din PIB, în valoare de 74 de miliarde de lei. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si