Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe data de 8 aprilie 2023, creștinii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr. Această sărbătoare mai este numită și ,,Moșii de Florii'', sau ,,Sâmbăta lui Lazăr''.

În această zi, femeile prepară plăcintele lui Lazăr, pe care le dau oamenilor de pomană. De Sâmbăta lui Lazăr, femeile de la sate nu au voie să toarcă, pentru a nu reîntoarce morții pe pământ.

Mai mult de atât, în această zi se practică datina Lăzărelului.

Această practică aduce aminte de un zeu străvechi al vegetației, ce murea și renăștea la începutul fiecărei primăveri.

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante înainte de sărbătoarea Floriilor

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante înainte de sărbătoarea Floriilor

Există mai multe legende despre Lazăr. Se spune că acesta și-a pierdut viața fiindcă a poftit la plăcinte. Mama sa nu a putut să le prepare deoarece torcea. 

În Sudul țării se merge cu Vaiul. Acesta este, de fapt, un imn religios. De mult, fetele din Muntenia, împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă.

Există și tradiția Cântecelor de Paști. Creștinii rostesc melodii ce povestesc despre moartea și învierea lui Lazăr, înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

Citește și: Duminica Floriilor 2023. Ce nu este bine să faci? Puțini credincioși știu aceste lucruri!

Fetele colindă cu flori pe cap. Acestea cântă despre moartea și înmormântarea unui băiat pe nume Lazăr. În trecut, o fată Lăzărița se îmbrăca în mireasă. În melodie se vorbește despre Lazăr, care i-a cerut mamei să îi facă azima, iar ea nu a vrut. El a plecat cu oile în pădure, s-a urcat pe o creangă pentru a scutura câteva frunze, dar creanga s-a rupt.

Acesta a murit. El a fost găsit de cele trei surori, l-au spălat cu lapte dulce și l-au îngropat.

La sate, creștinii practicau și câteva obiceiuri păgâne. În mijlocul nopții, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari.

De Florii, ele se spălau cu această apă pe cap. Apa o aruncau la un pom fructifer. Acest lucru le făcea să creadă că vor avea un păr bogat.

În alte regiuni, oamenii nu se spală pe cap în această zi, pentru că altfel vor fi cărunți în cap, la fel ca pomii în floare.

Rugăciune de Sâmbăta lui Lazăr 2023

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante înainte de sărbătoarea Floriilor

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante înainte de sărbătoarea Floriilor

,,Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul de la RO-Alert care i-a dat fiori unui român din București: “Adăpostiți-va in beciuri, departe de geamuri, durata estimată 90 de min”- radioimpuls.ro

Citeste si: Un asteroid de 10 ori mai mare decât roca spațială care a ucis dinozaurii a aruncat cea mai mare lună a lui Jupiter de pe axa sa- antena3.ro

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.   Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!''

Citește și: Floriile 2023. Ce semnificație are Duminica Floriilor? De ce se sărbătorește în fiecare an pe o dată diferită?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si