Se spală în Ajunul Sf. Andrei? Tradiții și obiceiuri. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, miercuri, pe 30 noiembrie, o zi cu deosebită semnificație și cu tradiții și superstiții străvechi. Iată ce nu trebuie să faci în această zi! Credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul apostol Andrei, zi cu deosebită semnificație și cu tradiții ancestrale.

Ajunul sărbătorii Sfântului Andrei este marcată de mai multe obiceiuri, tradiţii, superstiţii de origine precreştină, vizând apariţia strigoilor, farmece şi ghicirea ursitului, dar şi protecţia oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor.

Ziua Sfântului Andrei mai marchează și debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

Sfântul Apostol Andrei este marcat în calendarul ortodox cu cruce roşie încă din 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României.

Se spală în Ajunul Sf. Andrei? Tradiții și obiceiuri

De Sfântul Andrei, femeile nu trebuie să se pieptene, nu trebuie să coasă sau să spele rufe, pentru a nu atrage răul în viața lor. În această zi, în trecut se ținea post negru pentru ca toate dorințele să se împlinească.

Tot în ziua de Sf. Andrei este bine să țineţi candela aprinsă în casă din seara de 29 până la miezul nopții următoare, de 30 spre 31 noiembrie, ca să alungați spiritele rele.

Citește și: Ajunul Sf. Andrei 2022: Cine trebuie să își pună busuioc sub pernă și când se pune grâul la încolțit?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Se spală în Ajunul Sf. Andrei? Tradiții și obiceiuri

Se spală în Ajunul Sf. Andrei? Tradiții și obiceiuri

[Sursa foto: doxologia.ro]

Se spune în tradiția populară că de ziua Sfântului Andrei este interzis să se lucreze. În această zi, nu este bine să faceți curățenie, nici în casă, nici în curte.

De asemenea, în această zi de sărbătoare nu este bine să împrumutați bani și să nu dați de pomană.

În trecut, copiii obișnuiau să pună în apă crengi din copaci roditori, ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.

În tradiția populară, noaptea de Sfântul Andrei este însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Din străbuni se știe că în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc în timp ce oamenii se apăra de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Citește și: Tradiţii de Sf. Andrei 2022: Ce trebuie să faci pentru a-ţi visa ursitul?

Creștinii obișnuiesc că de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a află cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prospera va fi casă și familia lui în anul ce vine.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Și vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarnă care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarnă care vine va fi una blândă.

Noaptea de Sf. Andrei este considerată una magică, în care spiritele răului ies la lumină. Oamenii obișnuiau să golească cenușa din sobă și întorceau cănile și oalele cu gura în jos. În unele regiuni, fetele prepară turtă din făină de grâu, cu apă și sare, pentru a-și visa ursitul.

Tot de Sf. Andrei  se spune că este și Ziua Lupului în folclorul românesc. Conform tradiției, lupii coboară de pe munte și se adună în haite. Oamenii refuzau să rostească numele acestor animale, pentru a nu le întâlni în următorul an.

Citește și: Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si