Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va reuni la ora 13.00 la Palatul Cotroceni, fiind convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: Alianța care sperie Occidentul. Rusia și Coreea de Nord au semnat un pact de apărare reciprocă

Motivul principal al reuniunii CSAT constă solicitarea președintelui american Joe Biden cu privire la trimiterea unui sistem de apărare PATRIOT din România în Ucraina, aflată sub asediul rusesc.

Pe frontul de lângă țara noastră se duc lupte intense. Armata Rusiei atacă masiv în estul Ucrainei, în special în regiunea orașului Harkov, lăsând în urmă distrugeri și sute de victime.   

Ce se discută în ședința CSAT de joi, 20 iunie

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul şedinţei de azi vor fi analizate diverse tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

Pe agenda şedinţei CSAT, se află incluse subiecte referitoare la:

  • Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
  • Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025;
  • *Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
  • *Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei;
  • *Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L.
    şi ASEE Solutions S.R.L.

România ar putea trimite un sustem de apărare PATRIOT în Ucraina

Un avertisment important a venit recent de la vârful Armatei Române. Șeful statului major, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat că există riscul escaladării conflictelor militare și că țara noastră trebuie să accelereze înzestrarea forțelor de apărare.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Președintele Klaus Iohannis a întărit declarația șefului Armatei și a exprimat o poziție fermă a țării noastre privind sistemul de apărare Patriot, cerut de Ucraina:

"Eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană",  a declarat Klaus Iohannis. 

Președintele SUA, Joe Biden, a solicitat țării noastre, la întâlnirea avută la Washington cu Klaus Iohannis, să livreze Ucrainei un sistem de apărare anti-aeriană Patriot, însă decizia finală va fi luată în CSAT.

Ce sunt sistemele Patriot și câte deține România

Sistemele Patriot sunt indispensabile pentru România în apărarea în fața unor atacuri aeriene ale unui inamic cum este Rusia.

Țara noastră a primit un prim sistem de apărare anti-aeriană Patriot în anul 2020, iar în prezent deține 4 astfel de sisteme.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Sistemele de apărare Patriot (sau sistemul de rachete MIM-104 Patriot este principalul sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Armatei SUA.

Denumirea PATRIOT este prescurtarea de la Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target.

Sistemul Patriot a fost proiectat inițial ca un sistem antiaerian, dar cele mai noi dezvoltări ale lui Patriot pot detecta, viza și urmări rachete balistice și de croazieră, drone precum și avioane.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si