Vă prezentăm modele de subiecte pentru competențe digitale BAC 2024: Află care sunt cerințele pe care elevii de clasa a 12-a le au de rezolvat!

Subiecte competențe digitale BAC 2024- Model

Evaluarea competențelor digitale

Toate filierele, profilurile și specializările/calificările

• Toate subiectele sunt obligatorii.

• Punctajul maxim cumulat pentru fișele A și B este de 100 de puncte.

Nu se acordă puncte din oficiu.

• Timpul de lucru efectiv este de 90 de minute: 15 minute pentru fișa A și 75 de minute pentru fișa B.

• Fișierele pe care le veți prelucra, precizate mai jos, sunt furnizate în directorul examen, aflat pe spațiul de lucru. Ele vor fi salvate după fiecare prelucrare, în directorul indicat.

FISA A

Accesul la rețeaua Internet este permis pentru rezolvarea cerințelor din această secțiune.

SUBIECTUL I (10 puncte)

1. Căutați pe web informațiile de mai jos despre geoglife.

a. Utilizând instrumentul de căutare după imagine al motorului de căutare, scrieți pe foaia de examen numele sub care este cunoscută geoglifa din imaginea alăturată (reprezentată în fișierul comp_c), și salvați în directorul (folder) examen, ca pagină web, numai HTML (HTML only), cu numele implicit, pagina web de pe care ați preluat această informație.

(5p)

b. Copiați în fișierul comp_n un paragraf referitor la noile geoglife descoperite la Nazca și o imagine în care să fie ilustrată o astfel de geoglifă, precum și adresele paginilor web de pe care ați copiat aceste elemente de conținut.

FIŞA B

Accesul la reţeaua Internet NU este permis pentru rezolvarea cerinţelor din această secţiune.

SUBIECTUL al II- lea (15 puncte)

Scrieţi pe foaia de examen răspunsul pentru fiecare cerinţă.

1. Scrieți o caracteristică a unui dispozitiv de tip harddisk extern și precizați numărul minim de stick-uri de memorie, fiecare având capacitatea de stocare de 128 GB, necesare pentru a face o copie de siguranță a conținutului de 1 TB al unui harddisk extern. (5p)

2. Precizați un program specializat care asigură serviciul de conversație în timp real și enumerați trei facilități ale acestuia. (5p)

3. Sistemele de calcul notate cu S1 și S2 au specificațiile de catalog de mai jos. Precizați care dintre cele două sisteme este mai performant și enumerați două caracteristici pe baza cărora ați făcut aprecierea.

S1: Laptop, Intel® Celeron® N4020, 2.8 GHz, 15.6", Full HD, 4 GB,

256 GB SSD, Intel® UHD Graphics 600, Cloud Grey;

S2: Desktop PC, AMD Ryzen 5 5500, 4.2 Ghz, 16 GB RAM DDR4, 1 TB SSD,

AMD Radeon RX 6400 4 GB GDDR6, Black. (5p)

SUBIECTUL al III- lea (75 de puncte)

1. Deschideţi fişierul comp_w.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

a. Formataţi al doilea și al treilea paragraf, astfel încât să fie urmate de câte un spaţiu de 30 de puncte (1,12 cm) și mutați imaginea din document între aceste paragrafe. (5p)

b. Inseraţi la finalul documentului un tabel cu două coloane și un număr corespunzător de rânduri, completând automat toate celulele de pe prima coloană, începând cu al doilea rând, cu toate numerele naturale din intervalul [2024,2400], în ordine strict crescătoare. Completaţi celulele de pe primul rând cu valorile Geoglife, respectiv Zona, și realizați setările necesare ca acest rând să apară automat la începutul fiecărei pagini care conține tabelul. (5p)

c. Ștergeți automat, din tot documentul, grupul de litere mari GEO. (5p)

2. Deschideţi fişierul comp_p.

a. Formatați caseta text aflată în partea de sus a primului diapozitiv (slide), astfel încât să aibă borduri de culoare verde, iar pentru textul conținut stilul fontului utilizat să fie aldin (bold).

(5p)

b. Inseraţi textul Pisică uriașă în câmpia Nazca, scris cu diacritice, doar în antetul(header) celui de al doilea diapozitiv (slide). (5p)

c. Aplicați casetei text din partea de jos a celui de al treilea diapozitiv (slide) un efect de animație după o cale de mișcare (Motion Path) de tip trapez, care să se repete de trei ori. (5p)

3. Deschideţi fişierul comp_x.

a. Pe baza valorilor din grupul de celule A2:B7 din foaia de calcul (sheet) Document de lucru inseraţi o diagramă (chart) de tip Suprafață (Area). Formatați axele, astfel încât textul asociat axei orizontale să fie orientat prin rotire cu 270o, iar valorile asociate axei verticale să fie afișate în ordine descrescătoare. Plasați diagrama pe aceeaşi foaie de calcul, în dreapta tabelului aflat în aceasta. (5p)

b. Înlocuiți conținutul celulei A1 din foaia de calcul (sheet) Document de lucru cu o legătură (hyperlink) către ultima foaie de calcul. (5p)

c. Stabiliţi dimensiunile marginilor foii de calcul (sheet) Document de lucru astfel: marginea de sus 6 cm (2.36”) şi marginea din dreapta 5 cm (1.97”). (5p)

4. Deschideţi fişierul comp_h.

a. Introduceţi marcatori de tip ■ (square) primelor două paragrafe din pagina web. (5p)

b. Adăugaţi imediat înaintea imaginii din pagina web o linie orizontală, având lungimea 75% din lățimea ferestrei. (5p)

5. Deschideţi fişierul comp_a.

a. Adăugați un criteriu de selecție ultimului câmp din interogarea (query) comp_q, astfel încât aceasta să preia doar înregistrările din tabela comp_t în care valorile din câmpul respectiv încep cu litera A. (5p)

b. Realizați un formular cu numele comp_f24, în care să fie prezente primele două câmpuri din tabela comp_t. Inserați pe suprafața formularului data curentă, care să se actualizeze automat. (5p)

6. Deschideţi directorul (folder) examen.

a. Creați în directorul examen un subdirector (folder) cu numele imagini, apoi extrageţi din arhiva comp_v toate fişierele de tip imagine conţinute, salvându-le în directorul (folder) creat.

(5p)

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

b. Realizaţi setările necesare pentru a particulariza viteza indicatorului mouse-ului la valoarea maximă, apoi realizaţi o captură de ecran (Print Screen) în care să fie vizibile aceste setări.

Salvați imaginea obţinută în format JPEG, sub numele viteza2024.jpg, în directorul (folder) examen.

(5p)

Subiecte competente digitale BAC 2024 - model

Subiecte competente digitale BAC 2024 - model

[Sursa foto: Edu.ro]

Subiecte competente digitale BAC 2024 - model

Subiecte competente digitale BAC 2024 - model

[Sursa foto: Edu.ro]

Subiecte competente digitale BAC 2024 - model

Subiecte competente digitale BAC 2024 - model

[Sursa foto: Edu.ro]

Subiecte competențe digitale BAC 2024

Subiecte competențe digitale BAC 2024

[Sursa foto: freepik]

Probele de evaluare a competențelor de la BAC 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie – iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17- 27 iunie.

Probele de competențe pentru BAC 2024se vor desfășura după următorul calendar:

 

  • 17- 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]
  • 19- 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]
  • 19- 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D]
  • 25- 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].

 

134.000 de candidați la Bacalaureat 2024

Potrivit datelor înregistrate și furnizate de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului de BAC 2024, peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Citește și: VIDEO Competențe Română BAC 2024: Cum arată subiectele la Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene (așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).

De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului de Bacalaureat 2024, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele scrise încep pe 1 iulie

Probele scrise din sesiunea iunie- iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

Competențe digitale BAC 2024

Competențe digitale BAC 2024

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Mesaje puternice de încurajare pentru examene. Ce să-ți spui dacă vrei să alungi emoțiile și să te concentrezi pe ceea ce ai învățat

Afișarea primelor rezultate la Bacalaureat 2024 va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00- 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un elev este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si