Șeful Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a lansat un avertisment dur pentru liderii europeni: plătiți mai mult pentru a opri foametea globală acum sau veți avea de înfruntat o criză a migranților fără precedent mai târziu, scrie Politico.

Punctul culminant al crizei va veni în toamnă, când se va resimți impactul total al războiului din Ucraina, a spus directorul Programului Alimentar Mondial.

Criza alimentară riscă să arunce în haos regiunile cele mai sărace și devastate de foamete și să declanșeze o criză a migranților fără precedent, potrivit lui David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM).

Eșecul de a oferi anul acesta câteva miliarde în plus înseamnă că vom avea foamete, destabilizare și migrație în masă.

Jumătate din importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia

Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari producători și exportatori de cereale din lume. Perturbarea cauzată de război are un impact direct asupra țărilor care se bazează pe aceste provizii din Orientul Mijlociu și Africa.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice și nucleare

Jumătate din importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia, care este, la rându-i, un important exportator de îngrășăminte. În ceea ce o privește pe Ucraina, exporturile sale s-au oprit, iar capacitatea sa de a continua să producă alimente în acest an atârnă de un fir de ață.

Punctul culminant al crizei va veni în toamnă, a spus Beasley, când impactul total al războiului se va resimți.

Dacă credeți că e iadul pe Pământ acum, pregătiți-vă”, a avertizat Beasley. „Dacă neglijăm nordul Africii, nordul Africii va veni în Europa. Dacă neglijăm Orientul Mijlociu, acesta va veni în Europa”,  a spus el. 

Occidentul nu va fi ferit de tulburări politice

PAM hrănește deja milioane de oameni în țări din Sahel, regiunea de la sud de deșertul Sahara, cum ar fi Niger și Burkina Faso, unde problemele se vor agrava dacă prețurile alimentelor la nivel mondial vor rămâne la fel de ridicate.

Citeste si: VIDEO| După ulei, pâine sau cartofi și prețul laptelui a explodat la raft

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„De câțiva ani am avertizat națiunile dezvoltate că Sahelul se va prăbuși dacă nu suntem atenți”, a spus Beasley, care se află într-o misiune urgentă de strângere de fonduri la Bruxelles, unde a purtat discuții marți cu doi comisari UE.

Dacă criza alimentară scapă de sub control și lumea se confruntă cu deficite mari de aprovizionare, înstăritul Occident nu va fi ferit de tulburări politice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si