Pe data de 1 mai 2024, în Miercurea Mare, este sărbătorit Sfântul Proroc Ieremia, conform Calendarului ortodox.

În această zi, biserica ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Vata Persul, Sfântului Mucenic Filozoful, Sfintei Cuvioase Isidora, Sfântului Mucenic Sava și Sfinților Cuvioși Mucenici Eftimie, Ignatie și Acachie.

Detalii din viața Sfântului Proroc Ieremia, celebrat în Miercurea Mare în Calendarul ortodox

Sfântul Proroc Ieremia, alături de Isaia, Ezechiel și Daniel, a făcut parte dintre marii profeți ai Vechiului Testament.

El a trăit în jurul anului 600 î. Hr., în vremurile în care evreii erau luați în robia babilonică sau persană de către împăratul Nabucodonosor. 

El era preot, iar profeția sa a fost trecută în scris de Sfântul Proroc Baruh. El a fost supranumit profetul lacrimilor și al plângerilor, deoarece a plâns pentru iudeii care se îndepărtaseră de Dumnezeu, conform crestinortodox.ro

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare

sfantul proroc ieremia

Sfântul Proroc Ieremia este celebrat în Miercurea Mare, pe 1 mai 2024, conform calendarului ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Sfântul Proroc Ieremia a trăit în domnia a patru regi din țara lui Iuda: Iosia, Ioachim, Iehonia și Sedechia. Acesta a început să prorocească încă de la vârsta de 15 ani, în vremea împăratului Iosia. În timpul lui Ioachim, Ieremia a prorocit că înmormântarea acestuia va fi ca îngroparea unui măgar: după ce va muri, sufletul îi va fi aruncat în afara zidurilor Ierusalimului, iar apoi va fi târât pe pământ.

În vremea regelui Sedechia, Ieremia a profețit că babilonienii vor cuceri cetatea în anul al 11-lea al împăratului. Aceștia au cucerit apoi Ierusalimul, omorându-l pe regele Sedechia, au jefuit și au ucis mai mulți iudei. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Sfântul Proroc Ieremia a ajung mai apoi în Egipt, acolo unde a locuit timp de 4 ani. Sfântul Proroc a fost ucis cu pietre de către Iudei.

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: semnificație, tradiții și obiceiuri

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, la bisericile ortodoxe din țară, se oficiază deniile și slujbele speciale. Preoții fac pomenirea femeii păcătoase care a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimi, iar apoi le-a șters cu părul său și a uns cu mir capul lui Hristos. Se face și pomenirea faptei lui Iuda, când l-a vândut pe Hristos.

fecioara care i-a spalat picioarele lui iisus

Preoții fac pomenirea femeii păcătoase care a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimi în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor.

[Sursa foto: Libertatea]

Tradițiile spun că Miercurea Mare este ultima zi în care se mai fac treburi pe câmp. În această zi nu se spală rufe, conform condoleante.ro

Se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă gospodărie și să își ajute nevestele la diverse treburi.

Este bine ca în Miercurea Mare să se țină post negru. Credincioșii care îl țin vor fi protejați de boli și de Sfânta Miercure.

Oamenii obișnuiesc ca în această zi să arunce cenușa din sobe peste pământul din grădină. Cu ajutorul cenușei, plantele au rod bogat.

barbat care se roaga

Citește rugăciunea zilei de 1 Mai 2024, când este Miercurea Mare.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Citește și: Când are loc Prohodul Domnului în Săptămâna Mare din 2024? Versuri complete

Rugăciune puternică pentru Miercurea Mare

„Preaputernice și iubitul meu Doamne! Îmi aduc aminte că Te-ai născut om din Sfânta Fecioară în peșteră și că Te-ai vândut cu treizeci de arginți de ucenicul Tău cel viclean, pentru ca să ne răscumperi pe noi păcătoșii din mâinile celui rău. Pentru acesta, Te rog să Te milostivești asupra mea păcătosul și să mă răscumperi pe mine vânzătorul și în toate zilele, ucigașul.

Și aceasta să o faci, te rog, pentru ca să cinstesc Nașterea Ta cea Sfântă și să mă închin Dumnezeirii Tale; Dă-mi Doamne iertare păcatelor mele cele multe și puterea să stau împotriva relelor trupului și ale sufletului meu. Primește această mică a mea rugăciune și smerita mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc, pentru că Te-am mâhnit peste măsură.

Încă mă aduc pe mine Ție, și de voia mea mă dau în mâinile Tale, pentru ca să mă pedepsești precum mi se cade și să mă tămăduiești cu ierburi amare ca un doctor bun precum vei vrea; pentru că altul nu poate să mă vindece, fără numai Tu, Dumnezeul meu și Ziditorul meu.

La Tine, drept aceea, am toată nădejdea mea crezând că, precum ai primit să te vinzi pentru mine, așa îmi vei dărui și acum mila Ta, să mă răscumperi din veșnica muncă și să mă așezi întru Împărăția Ta.

Nu te depărta de la mine, carele sunt mai rău vânzător decât Iuda; nu mă lăsa să am în inima mea cugetele cele deșarte ale păcatului; nu mă slobozi să Te îmbrățișez și să Te sărut cu sărutare vicleană și cu buze spurcate, nici să-Ți zic: „Bucură-Te, Învățătorule”, cu gura mea cea spurcată, nici să Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele fărădelege, nici să te batjocoresc cu gândurile mele rele, precum făceau vrăjmașii Tăi, pe vremea patimilor Tale; Ci ca femeia cea păcătoasă, să Te spăl, nu cu mir, ci cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc să aud și eu din gura Ta cea dulce: „Iertate îți sunt păcatele! Amin.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si