„Flurona” este termenul care a fost folosit la începutul anului 2022 prin care specialiștii descriau primul caz de infectare simultană cu gripă și COVID. 

Citește și: Flurona, infectarea simultană cu gripă și coronavirus. Care sunt simptomele?

Flurona, flu şi rona, înseamnă că sunt prezente concomitent două virusuri, gripal, flu, rona, de la corona.

Luni, 9 ianuarie, o femeie de 69 de ani, diagnosticată simultan cu gripă sezonieră şi COVID a murit la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unde fusese internată la finalul anului trecut.

Citește și: Au apărut primele cazuri de Flurona în România! Care sunt simptomele/ „Vorbim despre o simptomatologie zgomotoasă!”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Anunţul a fost făcut luni de către directorul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.

Bărbat de 74 de ani din Iași, scăpat cu viață din coșmarul Flurona

Potrivit acestuia, la spitalul ieşean primele cazuri de flurona, infectarea simultană cu gripă şi COVID-19 au apărut la sfârşitul anului trecut, în cazul unui bărbat de 74 de ani şi a unei femei de 69 de ani.

Ambele persoane sunt din judeţul Iaşi.

„Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, dureri de cap şi afectare pulmonară. Au fost internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru. În urma tratamentului, bărbatul a fost externat în cursul zilei de ieri, evoluţia sa urmând a fi supravegheată de medicul de familie. Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale şi a terapiei administrate, nu aceeaşi a fost evoluţia şi în cazul pacientei, la care, dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbidităţile grave de care suferea şi să conducă la decesul

acesteia. Niciunul dintre pacienţi nu era vaccinat”, a declarat medicul Florin Roşu, directorul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Citește și: Lipsă de medicamente în perioada virozelor. Alexandru Rafila: Cererea este mare şi sunt probleme cu livrări întârziate din China

Medicul ieşean a făcut apel la populaţie să se imunizeze atât împotriva gripei sezoniere, cât şi a coronavirusului.

Care sunt simptomele date de Flurona?

Simptomatologia este una mai zgomotoasă în cazul Flurona, dar destul de clară. Gripa este mai accentuată, starea este modificată, durerile sunt mari, apar dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, simptomatologie digestivă ca la infecțiile virale. 

Citește și:  O nouă tulpină periculoasă SARS-CoV-2. Ce spune Emilian Popovici despre varianta Kraken: „O mutaţie îi permite să pătrundă mai uşor în celule”

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Medicii atrag atenția la modul de evoluție al bolii care poate fi unul imprevizibil și poate avea un risc crescut de complicații dacă sunt existente amândouă mai ales la persoanele vulnerabile cu vârste avansate, de peste 65-70 de ani care au boli cronice, sunt supraponderale, dar și copiii cu vârste de până la 5 ani, care pot avea risc de complicații.

„Din fericire, deocamdată numărul de cazuri, sper să rămână aşa, este destul de mic în terapie intensivă, asta în condiţiile în care în momentul în care sunt pacienţi fie cu gripă, fie cu infecţie cu SARS-CoV-2 din ţară, ajung la noi. Aş spune totuşi că trebuie să vedem partea plină a paharului. Nu este un capăt de ţară, nu demonstrează nimic deocamdată nici pentru virusurile gripale, nici pentru SARS-CoV-2, că avem o virulenţă sporită, mă refer la ele luate separat, în al doilea rând, este vorba despre o perioadă scurtă, lumea trebuie să înţeleagă că vorbim de câteva săptămâni de maximă intensitate. 

Foarte probabil că din finalul lunii ianuarie vom ajunge la un trend descendent în ceea ce priveşte gripa. Şi atunci lucrurile clar se vor aşeza, deşi vom avea probabil şi în martie cazuri, dar vor fi rare”, a declarat dr. Adrian Marinescu într-un interviu acordat  pentru News.ro. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si