Moșii de vară 2022 se sărbătoresc pe data de 11 iunie, conform calendarului ortdodox. În această sâmbătă,, cu ocazia Moșilor de vară 2022, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire pentru toți cei care au trecut în neființă.

Biserica ortodoxă a ales această zi deoarece fiecare sâmbătă este, de fapt, o imitare a Sâmbetei Mari, a şederii lui Hristos în mormânt.

Cei trecuți în neființă, pomeniți de Moșii de vară 2022

Textul liturgic din Penticostar arată faptul că în această zi ne aducem aminte de „creştinii care au adormit în credinţă: părinţi, strămoşi, bunici şi străbuni, fraţi şi prieteni, bogaţi şi săraci, împăraţi şi domni, pe cei de laolaltă şi sihaştri”, pentru toți aceştia rugându-L pe Dumnezeu astfel: „Odihneşte-i, Doamne (...), unde sunt mulţimile tuturor drepţilor şi unde este sălaşul sfinţilor Tăi”.

Citeste si: Moșii de vară 2022. Cum trebuie să arate ceea ce împărțiți pentru sufletele celor morți

Credincioşii trebuie să știe că, în această zi, trebuie pomeniți toţi strămoşii şi moşii lor şi pe toţi cei din veac adormiţi.

Liturgistul Badea Cireșanu afirmă că, în această sâmbătă, „Biserica iarăşi pomeneşte pe cei adormiţi pentru că, fiind sărbătoarea pogorârei Sfântului Duh, harul divin să se resfrângă şi asupra sufletelor încărcate cu povara păcatelor şi să le uşureze din munca cea grea a vinovăţiei lor”.

Moșii de vară 2022 sunt sâmbătă

Moșii de vară 2022 sunt sâmbătă

[Sursa foto: pixabay.com]

Moșii de vară 2022. Ce se împarte

De această mare sărbătoare, trebuie să dăm de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. De Moșii de vară 2022, se împarte bucate în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn. Toate sunt împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Citeste si: Sâmbăta Rusaliilor. Ce nu e bine să faci, sub nicio formă, de Moșii de vară 2022

Pomana este cu atât mai primit, cu cât cei cărora le-o oferi sunt oameni nevoiași, săraci și care se vor bucura de mâncarea primită.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Înainte de orice, mormintele celor trecuți în neființă sunt curăţate şi împodobite.

„Stăpâne atotțiitorule, Dumnezeule al părinților și Doamne al milei(...), Cel ce măsori anii celor vii și rânduiești ceasul morții, Cel ce duci și scoți din iad (…), Care şi la acest praznic cu totul de­săvârşit şi mântuitor ai binevoit a primi rugăciuni de mijlocire pentru cei ţinuţi în iad (…), auzi-ne pe noi, smeriţii robii Tăi, care ne rugăm Ţie, şi odihneşte sufletele robilor Tăi, celor mai ­înainte adormiţi, în loc luminat, în loc cu verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea; aşază sufletele lor în lăcaşurile drepţilor şi fă-i vrednici de pace şi de iertare”.

Pomenirea morților de Moșii de vară 2022

Pomenirea morților de Moșii de vară 2022

[Sursa foto: pixabay.com]

Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Calendarul exact care ne arată cât vom sta acasă. Bucurie mare!

Rețetă de colivă pentru Moşii de vară 2022

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu (arpacaș),
  • 1 kg miez de nuci,
  • 250 g zahăr,
  • coajă rasă de la o lămâie,
  • coajă rasă de la o portocală,
  • scorțișoară,
  • esență rom,
  • zahăr pudră,
  • pesmet din biscuiți,
  • cacao și bomboane colorate pentru ornament.

Mod de preparare: 

Așadar, cu o seară înainte, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtând boabele de grâu sparte, mai apoi se spală în 9 ape (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) după care se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc mediu.

Când observați că apa începe să fiarbă, se dă la foc mic și nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, pentru ca grâul sau arpacașul să nu se lipească de oală. Mai apoi se mai ține pe foc până ce apa scade, după care se adaugă puțină sare, zahărul, apoi amestecați cu o lingură de lemn.

Citeste si: Moșii de vară 2022. Greșeala pe care o fac, an de an, credincioșii

Grâul se mai lasă 5-10 minute până când scade toată apa, după care se răstoarnă grâul într-o altă oală și se acoperă cu un prosop umed pentru a nu face coajă.  Tot cu o seară inainte se curata si miezul de nuca sa fie pregatit pentru a doua zi dimineata.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Astfel jumătate din miezul de nucă se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici, iar aproximativ 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă puteti opri pentru ornat.

Moșii de vară 2022. A doua zi, îndepărtați coaja grâului, adaugați miezul de nucă sfărâmată. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.

Citeste si: Când pică anul acesta Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri

După care se amestecă bine toată compoziția și se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă apoi pe deasupra restul de nucă măcinată și se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.

Acum puteti orna coliva, după preferințe, cu miezul de nucă și cu bomboane sau mai puteti face o cruce deaupra din cacao cu un șablon.

Citeste si: Moșii de vară 2022. Ce se face la cimitir cu ocazia acestei mari sărbători?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si