Cartofi roșii sau albi? Ce să alegi în funcție de mâncarea pe care o prepari
Cartofii albi sau roșii sunt cel mai des folosiți în preparatele culinare românești. Însă, este bine să știi diferența dintre soiurile de cartofi, pentru ca preparatele să fie delicioase!
Iată cum alegi cartofii în funcție de bucatele pe care vrei să le prepari!
Ce cartofi să alegi în funcție de mâncarea pe care o prepari?
Pentru cartofi fierți pentru salate, de exemplu salată orientală, alege cartofii noi și mici sau cartofii în coajă rosie.
Pentru salata de boeuf alege cartofii cu coajă roșie, fiindcă își păstrează textura și forma la gatit.
Dacă faci cartofi prăjiți, sunt bune ambele variante de cartofi: dacă vrei să fie pufoși și moi sub crusta prăjită, alege cartofii în coajă albă; iar dacă vrei să fie perfecți, subțiri și crocanți, alege cartofii în coajă roșie.
Dacă vrei să prepari cartofi copți, ar trebui să alegi cartofii în coajă albă, pentru că sunt cei mai gustoși preparați astfel.
Însă, pentru piure nu e bine să folosești niciodată cartofii în coajă roșie sau cei noi. Cei albi, „făinoși” sunt perfecți pentru un piure pufos și moale, ca la carte.
Pentru mâncăruri sau tocănițe alege cartofii în coajă roșie, deoarece aceștia nu se sfărâmă la fiert!
De asemenea, pentru cartofii țărănești cu ceapă și șuncă alege cartofii roșii și pe cei albi, dacă ții mai mult la gust decât la forma lor.
La diverse ciorbe de legume poți folosi cartofii roșii, însă la supe merg și cei în coajă albă, chiar dacă se vor sfărâma în timpul fierberii, tot pentru că sunt mai gustoși.
Înainte de a prepara cartofii, curăță-le bine coaja și evită-i pe cei colorați în verde, sau înlătură zona respectivă, fiindcă conține solanină, care este toxică.
Important de menționat este să fierbi întotdeauna cartofii cu puțină sare, pentru un gust desăvârșit. Iar pentru un plus de savoare, pune puțin rozmarin și chili la fiert sau când îi prăjești.