Românii plătiți cu salariul minim pe economie vor pierde 83 de lei din salariul net în lunile noiembrie și decembrie, ca urmare a eliminării unor deduceri fiscale, avertizează sindicaliștii de la Blocul Național Sindical (BNS).

Avertismentul BNS vine la scurt timp după ce Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat o Ordonanță de Urgență cu privire la majorarea salariului minim din construcții, agricultură și industria agroalimentară.

Citește și: Ce schimbări fiscale intră în vigoare din noiembrie 2023. Unele salarii sunt amenințate cu scăderea

Oficialii de la Blocul Național Sindical spun că această situație nedorită în care se află 1,8 milioane de angajați ar putea fi reparată din ianuarie 2024 doar în condițiile în care se respectă graficul de majorare a salariului minim.

"Pentru toți acești salariați, salariul minim net, începând cu luna noiembrie 2023, va fi diminuat cu 83 de lei. O posibilă corecție a veniturilor nete pentru salariații plătiți cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabilă abia de la 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim", au explicat cei de la BNS.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

De ce scad salariile nete cu 83 de lei

La momentul în care era pregătită Ordonanța de urgență cu majorarea salariului minim din construcții și agricultură, la sfârșitul lunii septembrie 2023, premierul Marcel Cioacu a decis să retragă actul normativ în ultimul moment pentru că s-a constatat scăderea salariilor nete, după cum avertizaseră cei de la BNS.

”Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară

ar fi putut scădea”, a explicat Marcel Ciolacu în ședința de guvern din urmă cu o lună.

Premierul a precizat că nu este de acord și preferă să retragă proiectul pentru noi modificări. "Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a mai spus premierul.

Între timp, s-au refăcut calculele și salariul minim din aceste sectoare a crescut cu sume mai mari pentru a se acoperi pierderile din contribuțiile sociale.

Care sunt noile salarii minime din construcții, agricultură și industria alimentară

Șeful Guvernului a anunțat miercuri, 25 octombrie, noile valori ale salariilor minime în construcții, agricultură și industria alimentară.

"Am făcut o promisiune angajaților, aceea ca în urma introducerii contribuției pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcții, de 4.582 de lei, cât și cel din agricultură și industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete", a explicat Marcel Ciolacu.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Modificările nu vor aduce micșorări de salarii nete, au confirmat sindicatele.

"Noul salariu din construcții, de 4.582 de lei, cât și cel din agricultură și industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităților fiscale pentru aceste domenii", spun oficialii BNS.

Ordonanța de urgență nr. 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene și modificarea și completarea unor acte normative poate fi văzută aici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si