Pe 28 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfântul Apostol Iason și Sfântul Sosipatru.

Este cruce roșie în Calendarul ortodox, iar creștinii au dezlegare la pește. În această zi creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Dada, Maxim și Cvintilian, Sfânta Muceniță Cherchira, Sfinții Mucenici Zinon și Vitalie, Sfântul Mucenic Eusebie și pe Sfinții Apostoli Onisifor și Evod.

Cine au fost Sfinții Iason și Sosipatru? Sunt celebrați pe 28 aprilie 2024 în Calendarul ortodox

Sfinții Iason și Sosipatru au fost doi dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. 

Sfântul Apostol Iason a fost numit episcopul orașului Tars de către Sfântul Apostol Pavel, iar Sfântul Apostol Sosipatru a fost hirotonit episcopul Iconiumului. Cei doi au ajuns să predice Evanghelia în Insula Corfu, acolo unde au și ridicat o biserică în cinstea Sfântului Arhidiacon Ștefan, conform crestinortodox.ro

Regele insulei i-a trimis în închisoare pe cei doi după ce au aflat ce activități desfășurau. Ei au fost închiși alături de 7 tâlhari. Cei doi apostoli le-a transmis acestora învățătura lui Hristos. După ce a auzit despre schimbarea tâlharilor, că au trecut la credința ortodoxă, regele a dat ordin ca aceștia să fie uciși.

Citește și: Tradiții de Florii pentru 2024: Ce nu este bine să faci în Duminica Floriilor?

sfintii iason si sosipatru

Sfinții sărbătoriți pe data de 28 aprilie 2024 sunt Sfinții Iason și Sosipatru, conform calendarului ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Atunci când regele îi tortura pe Sfinții Iason și Sosipatru, fiica sa, fecioara Cherchira, privea durerile prin care treceau. Ea s-a declarat creștină din acel moment.

Regele a ordonat apoi ca ea să fie închisă în temniță. Fiica sa nu dorea să se lepede de Hristos, iar apoi a incendiat temnița în care ea era închisă. Fecioara a scăpat cu viață, datorită unei minuni dumnezeiești.

Regele a ordonat apoi ca fiica sa să fie ucișă de arcași. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

La scurt timp, regele a murit, iar cei doi sfinți apostoli au rămas în viață. Noul rege al insulei a primit Sfântul Botez și a oprit persecuțiile împotriva creștinilor.

Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru au predicat Evanghelia și au stat la biserica din Insula Corfu până și-au dat ultima suflare.

Pe 28 aprilie sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim. Tradiții și obiceiuri pentru Duminica Floriilor în 2024

Duminica Floriilor are loc pe data de 28 aprilie în acest an, așa cum este trecut în Calendarul ortodox. Este una dintre cele mai mari și importante sărbători de peste an pentru creștinii ortodocși și este primul praznic împărătesc cu dată schimbătoare din anul bisericesc.

Duminica Floriilor mai poartă denumirea de „Duminica Stâlpărilor”. Stâlpările sunt ramuri de palmier sau de finic cu care creștinii l-au întâmpinat pe Iisus Hristos la intrarea triumfală în Ierusalim, după ce a săvârșit minunea învierii lui Lazăr.

Ramurile de palmier sunt asociate ramurilor de salcie înmugurite. Ele simbolizează biruința vieții asupra morții.

intrarea domnului in ierusalim

Intrarea Domnului în Ierusalim se sărbătorește pe 28 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: graiul.ro]

Cele mai răspândite tradiții și obiceiuri de Florii

Ramurile de salcie sunt foarte importante în cadrul sărbătorii de Florii, deoarece majoritatea tradițiilor și obiceiurilor pentru această zi sunt legate de ele.

Credincioșii adună ramuri de salcie pe care le duc la biserică, la slujba din dimineața Duminicii Floriilor. Preotul le sfințește, iar apoi creștinii le duc acasă și le pun la icoane, la uși, la porți, iar uneori și la mormintele celor dragi.

Citește și: Floriile, pe 28 aprilie 2024 în Calendarul ortodox: Semnificația acestei mari sărbători cu cruce roșie. Tradiții și obiceiuri

Tradiția spune că este bine ca aceste crenguțe de salcie să fie păstrate peste an, deoarece ele pot fi folosite ca leac împotriva bolilor și lucrurilor rele.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Crenguțele de salcie erau puse sub perna fetelor tinere, înainte ca acestea să se culce. Se credea că ele vor deveni mult mai frumoase, iar șansele lor de a se mărita vor crește semnificativ, conform condoleante.ro

crenguta de salcie

Crenguțele de salcie sunt simbolul biruinței vieții asupra morții, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: Vecteezy]

O altă tradiție spune că este bine să plantăm crenguțele de salcie în grădină pentru că ele ar avea puteri vindecătoare asupra animalelor bolnave și ar aduce recolte bogate.

Un obicei vechi spune că cel care înghite trei flori de salcie în Duminica Floriilor va scăpa de durerile în gât.

Pe vremuri, oamenii își punea crenguțe de salcie sfințite în jurul taliei pentru a avea putere la muncile câmpului.

Cei care se împărtășesc în Duminica Floriilor au șansa ca o dorință să li se îndeplinească.

O tradiție veche spune că fetele care își scot zestrea afară, la soare, în această zi, își vor atrage alesul inimii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si