Boris Romancenko a supraviețuit lagărelor de exterminare naziste de la Buchenwald, Peenemünde, Dora, Bergen-Belsen, dar a murit după ce casa lui a fost lovită de un proiectil al armatei ruse, informează presa germană.

Citeste si: Jurnaliști sechestrați de forţele ruse din Melitopol. Au fost eliberați după câteva ore

„Cu groază anunțăm moartea violentă a lui Boris Romancenko în războiul din Ucraina”, se arată într-o declarație a Fundației Memoriale Buchenwald și Mittelbau-Dora.

Fundația a spus că a aflat de moartea bărbatului în vârstă de 96 de ani de la fiul și nepoata acestuia.

Cine a fost Boris Romancenko 

Boris Romancenko avea 96 de ani și era vice-președintele Comitetului internațional Buchenwald-Dora. Toată viața și-a dedicat-o documentării barbariei naziste din cel de-al doilea război mondial.

Citeste si: Joe Biden: Rusia are în vedere folosirea armelor chimice în Ucraina

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Filosoful și scriitorul român Mihai Șora a subliniat ironia sumbră a situației: să rămâi în viață după patru lagăre de exterminare naziste și să fii ucis în așa-zisa "operațiune de de-nazificare" a lui Vladimir Putin. 

Boris Romancenko s-a născut în 1926 la Bondari, lângă orasul Sumi din nordul Ucrainei. În 1942, a fost deportat în orașul german Dortmund, trimis la muncă forțată, potrivit fundației Buchenwald.

Când a încercat să scape, a fost capturat și trimis în lagărul de concentrare Buchenwald, lângă Weimar, în centrul Germaniei, în ianuarie 1943.

Boris Romancenko avea 96 de ani și era vice-președintele Comitetului internațional Buchenwald-Dora

Mai târziu a fost trimis la Peenemünde, un centru de cercetare militară, unde a participat la construcția rachetei V-2, prima rachetă balistică cu rază lungă de acțiune din lume.

Alte locuri în care a fost deținut au fost Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen, un lagăr din nordul Germaniei, care a început ca un loc de ținere a prizonierilor de război și a devenit în 1943 un lagăr de concentrare.

Timp de mulți ani, el a fost vicepreședinte pentru Ucraina într-un comitet internațional pentru supraviețuitorii din Buchenwald.

Într-o ceremonie din 2015, el a rostit un jurământ în rusă rostit de supraviețuitorii lagărului, care a devenit cunoscut sub numele de Jurământul de la Buchenwald. Se încheie cu un angajament: „A construi o nouă lume de pace și libertate este idealul nostru”.

Boris Romancenko și-a dedicat viața documentării barbariei naziste din cel de-al doilea război mondial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si