Premierul a anunțat la începutul lunii februarie că Executivul va reveni cu modificări la noua taxă pe concediile medicale care a stârnit controverse la începutul acestui an.

Citește și: VIDEO- Taxarea cu 10% a concediilor medicale va fi eliminată

Așa-numita "taxă pe boală" a fost introdusă în 2023 de Guvern, iar angajații care se îmbolnăveau  primeau mai puțini bani  pe perioada concediului medical.

Impozitul de 10 procente pe concediul medical a fost inclus într-o ordonanță de urgență la finalul anului trecut. 

Noua taxă introdusă de Guvern din ianuarie 2024 pentru toți angajații din România, atât din sistemul bugetar, cât și din companiile private, a fost considerată abuzivă și neconstituțională de către politicienii din Opoziție.

"Taxa pe boală", la un pas de eliminarea definitivă

Senatul a eliminat, luni, impozitarea de 10% pe concediile medicale. Un amendament adoptat în comisii și apoi în plen a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a menţionat că, pe lângă eliminarea impozitării concediilor medicale a pacienţilor oncologici. i s-a părut firesc şi normal să elimine o nedreptate, impozitarea concediului de maternitate.

”Nu mai trebuie să fie impozitat nici concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. În momentul în care tu soliciţi sprijinul statului pentru că ai o problemă medicală e nedrept statul îţi ia 10%.

Înţeleg problemele cu datoriile la plata concediilor medicale, vorbim de aproape 9,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă într-adevăr o sumă colosală. Cred însă că anumite instituţii ale statului trebuie să fie mai atente dacă există tentative de fraudă pe această zonă”, a completat senatoarea.

taxa concedii medicale

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene a fost adoptat de Senat cu 73 de voturi ”pentru”, 2 voturi contra şi 29 de abţineri. 

Citește și: VIDEO- 18 unități medicale din țară au fost ținta unui atac cibernetic. Infracțiunea a produs mari blocaje

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a declarat în plen că prin amendamentul adus la proiectul de Ordonanţă de urgenţă se îndreaptă o eroare şi anume aceea de impozitare cu 10% a concediilor medicale.

Impozit eliminat în Senatul României

Impozit eliminat în Senatul României


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si