De ce a scăzut salariul mediu net în luna mai

Potrivit INS, în luna mai 2021, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în aprilie în majoritatea activităţilor din sectorul economic. Motivul principal al acestei scăderi a fost acordarea în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Citeste si: Curs valutar BNR, azi 12 iulie 2021: Ce se întâmplă la casele de schimb?

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate și de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Ce angajați au pierdut cel mai mult la salarizare

Datele INS relevă faptul că scăderi semnificative ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în următoarele domenii de activitate:

- intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii)- cu 21%, în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale),

- telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (între 14% şi 16%)

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

- extracţia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din tutun (între 5,5% şi 8,5%).

Citeste si: Cel mai slab leu din istorie, anunțat azi de BNR. Euro atinge un nou maxim istoric

De asemenea, diminuări ale salariului mediu între 3,5% şi 5% s-au consemnat în alte activităţi extractive, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), transporturi pe apă, fabricarea băuturilor.

Florin Cîțu, convins că puterea de cumpărare a crescut în România

Cu o lună în urmă, după ce INS a anunțat creșterile de salarii din aprilie (luna primelor de Paște), premierul Florin Cîțu anunța, într-o postare pe pagina de Facebook, că potrivit datelor INS, veniturile românilor cresc "cu adevărat", nu doar pe hârtie.

"Creşte puternic PUTEREA DE CUMPĂRARE a românilor! INS a anunţat ieri: 'Aprilie 2021 comparativ cu Aprilie 2020- Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.' Aşa arată o revenire în forţă a unei economii după cea mai mare criza economică din ultima sută de ani. Dar şi mai important INS a anunţă o creştere semnificativă a puterii de cumpărare cu 8.4%", a scris Cîţu pe pagina sa de Facebook în urmă cu aproximativ o lună.

Premierul a făcut referire şi la câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Război în interiorul PNL după remanierea ministrului de Finanțe, Alexandru Nazare

Salarii mai mari în câteva domenii de activitate

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna mai au fost înregistrate în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+14,5%).

Au mai crescut salariile în domenii ca: activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, hoteluri şi restaurante (între 3,5% şi 6,5%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), transporturi terestre şi transporturi prin conducte și altele (între 1% şi 2,5%).

Citeste si: Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021: Anunț privind stagiul de cotizare

Salariile funcționarilor publici, în creștere ușoară

În sectorul bugetar, în luna mai a acestui an, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+5,3% ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţie publică (+0,1%).

Totodată, în sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 0,8%, raportat la perioada de referinţă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si