Ar exista cinci scenarii care pot ducee la încheierea războiului din Ucraina, și anume: război scurt, război de lungă durată, conflict european deschis, soluţie diplomatică sau înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere, potrivit unei analize a BBC preluată de Agerpres.

Înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere, unul din scenariile posibile pentru razboiul din Ucraina

Serviciile americane ar fi avertizat actuali și foști generali americani că Putin a avut o ieșire nervoasă „neobișnuită” împotriva apropiaților săi, fiind „furios” și „frustrat” că armata sa nu face progrese în Ucraina, relatează NBC News.

În astfel de condiții, analiștii și specialiștii în spațiul rusesc, dar mai ales opinia publică oripilată de ceea ce face Putin în Ucraina se întreabă tot mai insistent care ar fi, totuși, posibilitatea ca dictatorul de la Kremlin să fie oprit.

Însă, nici o lovitură de palat prin care Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere nu poate fi scoasă din ecuație.

Aceasta este varianta pe care în prezent, o iau în considerare mulți analiști și cunoscători ai politicii ruse. Putin este însă, înconjurat doar de oameni fideli lui, pe care i-ar controla total.

Citeste si: Mobilizarea rezerviştilor în caz de război: Ce prevede legislaţia din România?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Însă, aceasta nu înseamnă, în cazul unui eșec al invaziei, dar, mai ales, al efectelor economie ce vor afecta Rusia și a izolării internaționale, nu s-ar putea crea o mișcare împotriva lui Putin.

Vladimir Putin nu crede, însă, în loviturile de palat, cel puțin așa afirma acum câțiva ani. El crede mai degrabă în „susținerea poporului”.

Care sunt șansele ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere în contextul razboiului din Ucraina

Care sunt șansele ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere în contextul razboiului din Ucraina

[Sursa foto: Facebook]

Din primele zile ale atacului Rusiei în Ucraina au avut loc proteste în Sankt Petersburg și Moscova, dar și în alte 40 de orașe.

Reacția regimului Putin a fost cea previzibilă: arestările. Atsfel, peste 5.000 de protestatari au fost arestați în ultima săptămână, printre ei femei și chiar copii.

Citeste si: Cum a ajuns Rusia să afirme că Zelenski se află ascuns într-un buncăr din Brașov

Aceste proteste nu au fost de o amploare care ar fi putut să-i creeze probleme lui Vladimir Putin. Dizidentul Alexei Navalnîi, întemnițat de regimul Putin, a făcut, luni, un apel public de nesupunere civilă, îndemnându-i pe oameni să protesteze zilnic împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. „Putin nu este Rusia”, a scris el pe Twitter.

Care sunt șansele ca scenariul să devină realitate?

Ar putea fi posibilă, însă, ameninţarea unei revoluţii populare, iar Putin ar folosi forţele de securitate internă pentru a suprima opoziţia. Această situație ar putea deveni tot mai dificilă şi un număr suficient de membri ai armatei, poliţiei şi elitei economice din Rusia s-ar întoarce împotriva lui.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Rusia amenință că va opri aprovizionarea cu gaz a Europei prin închiderea Nord Stream 1

Astfel, occidentul ar comunica foarte clar că, dacă Putin este înlăturat de la putere şi înlocuit cu un alt lider, atunci Rusia va beneficia de o ridicare a unora dintre sancţiuni şi de o restaurare a relaţiilor diplomatice obişnuite.

Atunci s-ar putea produce o lovitură de stat sângeroasă şi Putin ar fi înlăturat de la putere.

Acest scenariu pare puţin probabil în prezent, însă, el nu ar fi complet neplauzibil dacă oamenii care au beneficiat de legăturile lor cu Putin nu ar mai crede că liderul de la Kremlin poate să le apere în continuare interesele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si