Ce nu este bine sa faci vineri? Bobotează este închinată Botezului Domnului Iisus Hristos. În popor mai poartă denumirea de „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”. 

Boboteaza încheie sfârșitul sărbătorilor de iarnă care au început pe 6 decembrie cu sărbătoarea Sfântului Nicolae.  De Bobotează, creștinii merg de dimineață la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi la slujba de sfințire a apei numită și agheasma mare.

Iată care sunt cele mai importante tradiții de Bobotează și ce nu este bine să faci pe 6 ianuarie 2023!

Ce nu este bine sa faci vineri?

Ce nu este bine sa faci vineri? Tradiții de Bobotează 2023: Multă lume nu știe că este mare păcat dacă faci acest lucru

Tradiții de Bobotează 2023

Boboteaza este o sărbătoare cu dată fixă, se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie. În 2023 sărbătoarea Bobotezei are loc într-o zi de vineri. 

Tradiția spune că ziua de Bobotează este cea mai friguroasă zi din an, iar oamenii folosesc expresia “gerul Bobotezei”, ca să exprime cât de rece este vremea. Dacă la sărbătoarea Bobotezei, ziua e friguroasă, atunci ieșirea cu „Iordanul” se va înmuia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri. 

Se mai spune că dacă în ziua de Bobotează, vremea e bună, atunci noul an va fi roditor, grâul va crește din belșug, iar peștii vor înmulți apele necontenit.

Se mai crede că fetele sau flăcăii care alunecă pe gheață în ziua de Bobotează, se vor căsători în anul abia început.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Ajunul Bobotezei 2023. Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiției de Bobotează nu este bine să speli rufe. Tot în această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

În tradiție se mai spune că în ziua de Bobotează se purifică apele și natura de toate forțele răului, conform traditii-superstitii.ro.

De Sfântul Ioan Botezătorul exista și un obicei, numit „Udatul Ionilor”, întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina.

Tot în ziua de Bobotează, preoții sfințesc apele, iar credincioșii iau acasă agheasma mare pentru a stropi casele, curțile, animalele, dar și pentru a bea apa sfințită pe nemâncate, vreme de 8 zile.

Potrivit unui obicei din moși strămoși, în ziua de Bobotează, în satele și orașele în care sunt ape, râuri sau lacuri, preoții aruncă crucea în apa înghețată. Astfel, cei mai curajoși localnici să se ducă în apă și să o recupereze. Iar cel care aduce crucea la mal, va avea noroc tot anul și va fi ferit de boli, conform tradiției populare.

Ce nu este bine sa faci vineri?

Ce nu este bine sa faci vineri? Tradiții de Bobotează 2023: Multă lume nu știe că este mare păcat dacă faci acest lucru

Ce nu este bine să se facă de Bobotează?

Pe 6 ianuarie, de Bobotează este bine ca credincioșii să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu pentru că se spune că acestea au rolul de a curăța și îndepărta răul.

De Bobotează nu se spală până la finalul altor opt zile pentru a nu spurca apele care au fost recent sfințite.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Bobotează- Teodosie nu mai urcă pe cisternă

Nu este bine să se dea bani împrumut sau alte lucruri. Certurile în casă sunt interzise.

Băiatul care reușește să aducă înapoi crucea pe care preotul o aruncă în apă va fi ferit de boli și va avea un an prosper.

„Gerul Bobotezei” este o expresie cunoscută care vine de la faptul că dacă în ziua de Bobotează va fi frig toate lucrurile din an vor fi bune.

Citește și: VIDEO- Pregătiri pentru Bobotează. ÎPS Teodosie nu va mai urca pe cisternă anul acesta


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si