Boboteaza este o sărbătoare importantă pentru toți creştinii ortodocşi şi catolici. Catolicii sărbătoresc pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie, iar ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Odată cu sărbătoarea Bobotezei se încheie și perioada sărbătorilor de iarnă, care au început pe 6 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Nicolae.

Urări și felicitari frumoase de Bobotează 2022

Dragi prieteni, cu prilejul  sărbătorii botezului Domnului  va doresc pace și bucurie, pace și mântuire întru mulți și fericiți ani!

Sfânta de azi, să vă aducă bucurie, vindecare, reuşită şi mult spor în toate.

Citeste si: Pe ce dată pică Boboteaza 2022? Este o sărbătoarea importantă pentru toți creștinii

Cu prilejul sărbătorii botezului Domnului, vă doresc pace şi bucurie, pace şi mântuire, întru mulţi şi fericiţi ani!

Apele sfinţite toate, să vă aducă sănătate. În cale să vă spele ce este rău şi să rămână numai binele.

Mesaje, urări și felicitari de Bobotează 2022

Mesaje, urări și felicitari de Bobotează 2022

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Când începe Postul Paştelui 2022?

Pentru toti prietenii mei: Botezul Domnului sa va aduca pace si sanatate!

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Să primim cu bu bucurie agheasma mare şi să o păstrăm cu cinste în casele noastre. Să fiţi fericiţi, mai buni şi sănătoşi.

Mesaje, urări și felicitari de Bobotează 2022

Mesaje, urări și felicitari de Bobotează 2022

[Sursa foto: Facebook]

Fie că Botezul Domnului  să va aducă pace, iubire, bucurie și fericire în mijlocul familiei.

Botezul Domnului să vă aducă pace şi sănătate, lumină şi ajutor, pentru a trăi viaţa că dar al lui Dumnezeu, cultivat prin credinţă şi fapte bune! Sărbători fericite!

Mesaje, urări și felicitari de Bobotează 2022

Mesaje, urări și felicitari de Bobotează 2022

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ioan 2022? Aproximativ două milioane de români poartă numele acestui sfânt. La mulți ani!

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

În tradiție se spune că în ziua de Bobotează se purifică apele și natura de toate forțele răului, conform traditii-superstitii.ro.

De Sfântul Ioan Botezătorul exista și un obicei, numit „Udatul Ionilor”, întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina.

Potrivit unei tradiţii populare, în noaptea de Bobotează, fetele tinere îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase, pun o rămurică de busuioc sub pernă şi îşi visează ursitul.

Tot în ziua de Bobotează, preoții sfințesc apele, iar credincioșii iau acasă agheasma mare pentru a stropi casele, curțile, animalele, dar și pentru a bea apa sfințită pe nemâncate, vreme de 8 zile.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Se mai spune că dacă în ziua de Bobotează, vremea e bună, atunci noul an va fi roditor, grâul va crește din belșug, iar peștii vor înmulți apele necontenit.

Mesaje, urări și felicitari de Bobotează 2022

Mesaje, urări și felicitari de Bobotează 2022

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Sărbători legale 2022. Calendarul zilelor libere în noul an

În zonele rurarle, în trecut, femeile se adunau în grupuri mari, la una dintre ele acasă, şi aduceau mâncare şi băutură, cântau şi dansau. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care le apăreau în cale, îi duceau la râu şi îi ameninţau cu aruncatul în apă.

Citeste si: Se spală în ajunul Bobotezei 2022? Există o regulă strictă legată de această sărbătoare

Conform unui alt obicei din moși strămoși, în ziua de Bobotează, în satele și orașele în care sunt ape, râuri sau lacuri, preoții aruncă crucea în apa înghețată. Astfel, cei mai curajoși localnici să se ducă în apă și să o recupereze. Iar cel care aduce crucea la mal, va avea noroc tot anul și va fi ferit de boli, conform tradiției populare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si