Persoanele care deţin titlul de ''Tezaure umane vii'' vor putea beneficia de indemnizaţie de merit pentru domeniul culturii, potrivit unei hotărâri aprobate luni de Guvern.

Citește și: Ce indemnizații cresc cu 13,8% din ianuarie 2024, împreună cu pensiile

Hotărârea aprobată de Executiv vizează completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, aprobate prin HG nr.

859/2003.

Indemnizaţiile de merit se acordă personalităţilor române de prestigiu ale ştiinţei, culturii şi sportului.

Numărul total de indemnizaţii este stabilit prin lege, respectiv 1.650 de indemnizaţii, repartizate pe domenii. 

Criterii de acordare a unei noi indemnizații

Actul normativ prin care se stabilesc criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul patrimoniului cultural imaterial menţionează că pentru a primi indemnizaţia de merit pentru domeniul culturii, aceste persoane trebuie să întrunească două criterii:

  • vechime neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial;
  • merite excepţionale în realizarea, interpretarea, păstrarea, transmiterea, punerea în valoare ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial.

Indemnizaţia de merit se poate acorda doar persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani.

Noua indemnizație este acordată pe viață

Titlul de "tezaur uman viu" este acordat pe viață, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial", se arată în comunicat.

"Tezaurele umane vii" sunt garanţia tradiţiilor, un liant între generaţii, şi sunt meşteri în prelucrarea lemnului, metalelor, pieilor şi blănurilor, realizarea portului popular, cântăreţi de muzică vocală şi instrumentală, precizează Executivul.

O nouă indemnizație de merit din 2024. La originea ideii se află UNESCO

Programul "Tezaure umane vii" a fost instituit de UNESCO şi vizează creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a persoanelor care păstrează şi transmit elemente de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Programul Ministerului Culturii îşi doreşte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia.

Indemnizație de merit de peste 11.000 lei pe lună pentru persoanele care deţin titlul de ''Tezaure umane vii''

Indemnizație de merit de peste 11.000 lei pe lună pentru persoanele care deţin titlul de ''Tezaure umane vii''

[Sursa foto: Ministerul Culturii]

Ce valoare are indemnizația de merit 

Indemnizația de merit se acordă din anul 2002 în România, însă abia acum au fost incluși pe listă și cei care au primit meritul Unesco de "tezaur uman viu".

Indemnizația reprezintă echivalentul a 3 salarii minime brute pe țară și este neimpozabilă, adică 11.100 de lei pe lună după majorarea salariului minim la 3.700 lei de la 1 octombrie 2023.

Spre exemplu, Comisia Naţională pentru Acordarea Indemnizaţiei de Merit a acordat la finalul anului 2022 indemnizații, pe viață pentru 33 de personalități din domeniul culturii și științei.

Printre acești beneficiari ai indemnizatiei de merit se numără Maia Morgenstern, Mihaela Miroiu, Nae Caranfil, Victor Ioan Frunză, Cristian Comeagă, Corina Antigona Rădulescu, Carmen Maria Cârneci, Daniel Condurache, Cristian Comeagă, Ioan Bolovan, Pacel Năstase și Anton Anton.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Anual, ministerul Educației, Academia și uniunile de creație propun aproximativ 60 de nume pentru a primi aceste indemnizații. Ne apropiem de numărul maxim de beneficiari. Din păcate nu există o situație centralizată a celor care primesc acești bani”, a declarat deputatul Iulian Bulai după cea mai recentă decernare a indemnizațiilor de merit.

Când se ajunge la 1.650, cei acceptați vor primi aceste sume doar după decesul unui beneficiar, a precizat deputatul.

Care sunt instituțiile care propun, de două ori pe an, o listă de personalități care ar merita premiate pentru activitatea depusă de-a lungul carierei:

  • Academia Română
  • Uniunea Arhitecților din România (UAR),
  • Uniunea Artiștilor Plastici (UAP),
  • Uniunea Cineaștilor din România (UCIN),
  • Uniunea Compozitorilor și Interpreților de Muzică,
  • Ministerul Educației, Uniunea Scriitorilor din România,
  • Uniunea Teatrală din România (UNITER) și
  • ministerul Sporturilor

Comisia națională pentru acordarea indemnizației este formată din președintele Academiei Române, preşedinţii comisiilor de cultură şi ai comisiilor de muncă de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, ministrul culturii, ministrul educaţiei, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport şi preşedinţii uniunilor de creatori care fac parte din Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori din România.

Lista românilor care sunt Tezaure umane vii poate fi văzută aici. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si