”Casa de Sclavi de pe insula Gorée, pe care am vizitat-o astăzi, ne reamintește că nu trebuie să uităm niciodată și trebuie să consolidăm lupta pentru drepturile omului și libertăți pentru toți. Aduc un omagiu tuturor africanilor bravi care au trecut pragul Ușii fără Întoarcere, tuturor celor nevinovați care și-au pierdut libertatea”, a mărturisit, dupăvizită, președintele țării Klaus Iohannis.

Insula Gorée din Senegal este un loc încărcat de istorie și emoție, având o semnificație profundă în istoria comerțului transatlantic cu sclavi.

Situată la doar câteva mile în largul coastelor Dakarului, capitala Senegalului, insula Gorée a fost unul dintre cele mai importante puncte de tranzit pentru sclavii africani în drumul lor către Americi.

casa de sclavi senegal

Casa de Sclavi de pe insula Gorée din Senegal

[Sursa foto: Facebook]

Insula Gorée a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Insula Gorée a devenit un punct central în comerțul cu sclavi în secolele XV-XIX. A fost controlată pe rând de portughezi, olandezi, englezi și francezi, fiecare putere europeană folosind-o ca bază pentru comerțul cu sclavi. Sclavii capturați din diverse regiuni ale Africii erau aduși aici,

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cel mai emblematic simbol al insulei este Casa Sclavilor (Maison des Esclaves). Această clădire a fost folosită pentru a ține sclavii înainte de a fi îmbarcați pe navele care îi duceau către lumea nouă. Astăzi, Casa Sclavilor a fost transformată în muzeu, menit să comemoreze suferințele celor capturați și să educe vizitatorii despre ororile comerțului cu sclavi.

casa de sclavi goree senegal

Tunel din Casa de Sclavi de pe insula Gorée din Senegal

[Sursa foto: Facebook]

Interiorul Casei Sclavilor este împărțit în celule mici și întunecate, unde sclavii erau ținuți în condiții inumane.

O parte importantă a turului muzeului este "Poarta Fără Întoarcere", o deschidere care se află la nivelul mării și prin care sclavii erau conduși direct în bărcile care îi așteptau.

Insula Gorée și Casa Sclavilor sunt acum locuri de comemorare și învățare. Ele oferă o perspectivă dureroasă, dar necesară, asupra istoriei comerțului cu sclavi și asupra impactului său pe termen lung asupra Africii și diasporei africane. Vizitarea acestui loc oferă oportunitatea de a reflecta la greșelile trecutului și necesitatea reconcilierii și înțelegerii în prezent.

În 1978, Insula Gorée a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, recunoscându-i-se importanța istorică și culturală. UNESCO descrie insula ca fiind un simbol al exploatării umane și ca un sanctuar pentru reconciliere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si