Salariul minim brut a crescut de la 1 octombrie 2023 cu 300 de lei, de la 3.000 de lei la 3.300 lei, potrivit unei Hotărâri a Guvernului României.

Citește și: Pensiile, alocațiile și indemnizațiile pentru copii, în pericol de întârziere înainte de Sărbători. Când se plătesc în decembrie 2023

Ca urmare a acestei majorări, salariul minim net a crescut cu 181 de lei, până la valoarea de 2.079

de lei.

Cu toate acestea, cei 1,86 milioane de angajați plătiți cu salariul minim pe economie ar putea să piardă 83 de lei la salariul net de la 1 ianuarie 2024.

Motivul: eliminarea unei facilități, introduse în 2022 și care se va aplica doar până la 31 decembrie 2023. În cazul în care nu intervine Guvernul cu o nouă prelungire.

Cum ar putea să scadă salariul minim pe economie 

Din momentul în care salariul minim brut a fost majorat la 3.000 lei, în 2022, Guvernul a instituit prin OUG 168/2022, următoarea prevedere: "Nu se impozitează și nu va fi inclusă în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadrați cu normă întreagă".

Măsura se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie- decembrie 2023, inclusiv, dar nu este clar ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Dacă până acum angajatorii plăteau contribuții sociale doar pentru valoarea de 3.100 leidin salariul minim brut, din ianuarie 2024 este posibil să plătească taxe și pentru diferența de 200 de lei.

"Din păcate, facilitatea menționată se aplică doar pentru perioada ianuarie – decembrie 2023, iar eliminarea acesteia are ca repercusiune majoră afectarea salariului net", spune prof. univ. Adela Socol.

Varianta în care salariul minim net rămâne neschimbat la 1 ianuarie 2024

Un salariat, încadrat cu salariul minim brut pe economie de 3.300 de lei, va avea pentru activitatea desfășurată începând cu luna ianuarie 2024 un salariu net lunar de 1.996 de lei, mai mic cu 83 de lei față de cel din luna decembrie 2023.

După data de 1 ianuarie 2024, salariații pot să obțină același salariu net lunar de 2.079 de lei, obținut în luna decembrie 2023, doar dacă salariul brut lunar va fi de 3.450 de lei (în condițiile în care salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei), ceea ce va genera creșterea proporțională a cheltuielilor angajatorului și a taxelor pe care angajatorul le va plăti lunar către bugetul de stat, a explicat expertul citat.

Angajații pot rămâne cu salariul net neschimnat dacă angajatorii majorează salariul brut al salariatului la nivelul de 3.450 de lei.

În acest caz, salariatul va primi același salariu net de 2.079

de lei egal cu cel obținut în luna decembrie 2023, și angajatorul va suporta o cheltuială suplimentară lunară de 158 de lei, sumă de care beneficiază bugetul statului.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

salariul minim net

Guvernul, în fața unei decizii grele privind taxele pe salariul minim 

Ce a promis premierul Ciolacu în privința taxelor pe salariul minim

Premierul României, social-democratul Marcel Ciolacu, a promis o reducere a impozitării muncii pentru salariul minim în cursul anului 2024, însă a precizat clar că această modificare nu se poate face de la 1 ianuarie.

în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Transporturilor, premierul a insistat că reducerea taxelor pe muncă nu poate fi realizată înainte de execuția bugetară pe primele 3 luni din 2024, deci cel mai devreme la 1 mai sau 1 iunie 2024.

"Nu se poate de la 1 ianuarie și am anunțat acest lucru. Am zis că este primul lucru pe care îl are în vedere, după ce vedem execuțiile până la sfârșitul anului și execuția, în primul rând, pe primul trimestru al anului 2024", a declarat miercuri Marcel Ciolacu.

Conform programul de guvernare al PSD, salariul minim brut pe economie era programat să crească la 3.900 de lei în anul 2024, însă noul context economic amână cel mai probabil acest scenariu spre finalul anului viitor. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si