Aproximativ 150 de persoane din localitatea Azuga de pe Valea Prahovei sunt evacuate, vineri seară, din cauza unei alunecări de teren care poate avansa către un grup de locuinţe de pe strada Umbroasă. Primele estimări arată că suprafaţa afectată este de aproximativ 10.000 de metri pătraţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, alunecarea de teren a avut loc în localitatea Azuga, pe strada Umbroasă.

Din primele estimări, suprafaţa afectată de alunecarea de teren este de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, iar valul de pământ nu a ajuns încă la locuinţe, însă preventiv, vineri seara sunt evacuate câteva zeci de familii, respectiv 150 de persoane. Autorităţile locale vor stabili spaţii de cazare pentru familiile evacuate.

Primele informaţii arată că a fost afectat şi cursul pârâului Azuga.

Acolo acţionează 17 pompieri militari, precizează sursa citată.

Locuitorii din acea zonă spun că fenomenul se întâmplă din cauza tăierilor ilegale de păduri.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Totodată, oamenii sunt îngrijorați pentru faptul că tăierea ilegală de păduri va produce odată cu aceste alunecări de teren și un alt efect devastator: blocarea unui pârâu, afluent al râului Azuga. Acest factor poate duce la inundații devastatoare, avertizează localnicii.

Citeste si: VIDEO| Românii pleacă din nou cu miile în afara graniţelor. A început munca sezonieră

Scrisoare transmisă Comisiei Europene de către deputatul Marius Bodea privind tăierile ilegale de păduri: Ministerul Mediului pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului

Recent, deputatul independent de Iaşi Marius Bodea anunţă că a sesizat Comisia Europeană cu privire la fenomenul tăierilor necontrolate din pădurile României în ultima perioadă, precizând că "Ministerul Mediului pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului“.

Marius Bodea susţine, într-un comunicat de presă, că a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarului pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, în care atrage atenţia că în România sunt sacrificaţi "în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoşi, care produc oxigen”.

"În februarie, după ce Comisia Europeană a deschis împotriva României procedurile de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri, ministrul Mediului, Costel Alexe, şi-a asumat o serie de obiective: dezvoltarea şi operaţionalizarea de urgenţă a sistemului electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului- SUMAL, monitorizarea tăierilor prin imagini satelitare, înăsprirea sancţiunilor, întărirea capacităţii de control şi renunţarea la practica vânzării de masă lemnoasă pe picior. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, deşi a trecut aproape jumătate de an. Ba mai mult, constatăm cu surprindere că sunt apărate tăierile de păduri cu diferite argumente de ordin tehnic şi social. Din această perspectivă, consider că lupta pentru salvarea pădurilor noastre este pierdută definitiv la nivel ministerial”, afirmă deputatul Marius Bodea.

Citeste si: Fără vaccin, ieșirea din carantină poate avea efecte devastatoare. Ce ne poate salva de un al doilea val de îmbolnăviri cu COVID-19?

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Drama neștiută a actriței Ileanei Stana Ionescu! Coșmarul casei din Pipera: ”Au furat și au plecat”- radioimpuls.ro

În scrisoarea transmisă către Comisia Europeană, deputatul Bodea atrage atenţia că "în ciuda numeroaselor sesizări venite dinspre societatea civilă, dar şi a unor petiţii care au strâns zeci de mii de semnături, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor susţine că măsura interzicerii tăierilor în perioada acestei crize nu ar fi benefică pentru oameni, mediu şi economie“.

"Ministerul pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului, iar argumentele pe care le prezintă contrazic starea de fapt din România. Sub pretextul «regenerării» pădurilor, sunt sacrificaţi însă, în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoşi, care produc oxigen“, adaugă deputatul Marius Bodea.

Citeste si: VIDEO| Interzis la export. O nouă măsură de urgență în România

Totodată, parlamentarul de Iaşi precizează că a informat Comisia Europeană cu privire la faptul că în judeţul Iaşi s-au făcut tăieri masive în pădurile Dobrovăţ şi Bârnova-Repedea, considerate "bariere" care protejează oraşul.

"Alţi 40.000 de metri cubi de masă lemnoasă din judeţul Iaşi au fost scoşi suplimentar la licitaţie pe 9 aprilie, adică o suprafaţă de patru ori mai mare decât s-a tăiat în ultima perioadă“, mai spune deputatul independent Marius Bodea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si