UPDATE: Atacatorul islamist era supravegheat de Direcția Generală pentru Securitate Internă (DGSI). El fusese verificat cu o zi înainte.

„Fratele său fusese arestat în vara anului 2019 de către DGSI în legătură cu un plan de atentat dejucat și a fost încarcerat. În ceea ce îl privește pe autorul atacului, acesta făcea obiectul mai multor tehnici de informații și măsuri de supraveghere activă încă din această vară.

Era pus sub ascultare și era supravegheat fizic", potrivit unei surse apropiate serviciului de informații.

Mohammed Mogushkov a fost verificat în cursul zilei de joi, dar nu a fost acuzat de nicio infracțiune, potrivit Le Figaro.

„Convorbirile sale telefonice din ultimele zile nu relevaseră niciun indiciu că ar fi fost pe punctul de a trece la acțiune",  a declarat pentru Le Figaro o sursă bine informată, adăugând că  "profilul este, prin urmare, similar cu cel al unui individ radicalizat al cărui potențial este cunoscut, dar care decide brusc să treacă la acțiune”.

Citește și: VIDEO live din Israel și Fâșia Gaza. Imagini în timp real din mijlocul războiului. "Gaza devine o gură a iadului"

Un bărbat înarmat cu un cuțit a ucis un om și a atacat alți doi, strigând „Allahu Akbar!”

Bărbatul înarmat cu un cuțit ar fi intrat în liceu în timp ce ar fi strigat „Allahu Akbar”, înjunghiindu-l pe profesorul care a murit, potrivit Le Figaro.

În urma atacului pe rețelele de socializare a apărut un videoclip filmat de la una dintre ferestrele liceului. În imagini se observă cum un bărbat atacă pur și simplu, la întâmplare, alți oamenii din curtea unității de învățământ. Deși victimele lui încearcă să mențină distanța, una dintre ele chiar încercând să se protejeze cu un scaun, eforturile lor nu sunt suficiente. Una dintre victime cade la un moment dat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

„Este directorul adjunct”, a spus un elev care se aude pe înregistrare. 

Agresorul l-a lovit pe om după ce acesta a căzut, iar apoi și-a îndreptat atenția către o altă victimă.

Atacatorul ar fi de origine cecenă

Autorul atacului ar fi de origine cecenă. El s-ar afla pe lista autorităților franceze cu persoane în pericol de radicalizare. În urmă cu câteva săptămâni, serviciile de informații și-au exprimat îngrijorarea privind radicalizarea tinerilor nord-caucazieni, potrivit ziarului francez.

Atac Islamist în Franța. Un profesor a murit, iar alte două persoane au fost grav rănite de un bărbat care ar fi strigat „Allahu Akbar!” / Agresorul și fratele lui au fost arestați

Atac Islamist în Franța. Un profesor a murit, iar alte două persoane au fost grav rănite de un bărbat care ar fi strigat „Allahu Akbar!” / Agresorul și fratele lui au fost arestați

[Sursa foto: Twitter]

Potrivit poliției franceze, fratele atacatorului de la liceu a fost și el arestat, însă în apropierea unei alte școli. Asupra sa nu a fost găsită nicio armă. 

Conducerea investigației a fost preluată de Procuratura Națională Antiterorism (PNAT) care a și deschis un dosar penal pentru asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă, tentativă de asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă și asociere criminală teroristă în vederea pregătirii infracțiunilor împotriva indivizilor.

„La ora 11 am auzit sunetul de alertă de intruziune, am crezut că este un exercițiu.

Ne-am repezit într-o clasă, am văzut filmulețe pe rețelele de socializare, am început să intrăm în panică. Am închis toate obloanele, profesorul ne-a rugat să facem cât mai puțin zgomot, apoi a încercat să ne liniștească, să ne spună că suntem în siguranță și că nu mai suntem în pericol. Încercam să nu intrăm în panică și să ne păstrăm calmul”, a mărturisit una dintre elevele liceului.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

Citește și: FOTO/VIDEO- Mărturia cutremurătoare a unui tată. De ce și-a dorit atât de mult ca fiica lui să fie moartă, decât să fie răpită de Hamas: „Este o binecuvântare. Este cel mai bun scenariu la care speram”

Președintele Franței merge la Arras după atac

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că se va deplasa în localitatea Arras. Acolo sunt așteptați și ministrul de Interne Darmanin, precum și ministrul francez al Educației, Gabriel Attal.

„Adunarea Națională își transmite solidaritatea și gândurile cu privire la victime, cei dragi și comunitatea educațională în ansamblu”, a declarat vicepreședintele Naïma Moutchou. Actuala sesiune în hemiciclu a fost suspendată după consultarea grupurilor politice și a guvernului.

„Oroarea tocmai a lovit un liceu din #Arras. Gândurile mele se îndreaptă înspre victimă, la răniți, la familiile acestora”, a declarat și președintele Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet, pe platforma de socializare X.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si